Yoğurt
Sütün bütün özelliklerini taşıyan yoğurt lezzetle yenmesinin yanı sıra tedavi edici olarak da kullanılır.
İshalde Yoğurt: İçerisine bir iki yemek kaşığı buğday ya da mısır nişastası katılmış olan bir kase yoğurt bebekler ve çocuklar da dahil ishale karşı en iyi ilaçtır.
Sarılıkta Yoğurt: Mikrobik sarılıkta antibiyotik ilaç gibi iş görür. Allerjik reaksiyonları azaltır. Çocuklarda büyüme ve gelişmeyi teşvik eder.
Diyette Yoğurt: Hem zayıflama diyetlerinde hem de çeşitli hastalıklarda uygulanan diyette yoğurt vazgeçilmez bir gıdadır. Bunlarda süt değil de sütten mamul yoğurdun tavsiye edilmesi dikkat çekicidir. Çünkü yoğurt sütle aynı gıda değerini taşımasının yanı sıra sindirilmesi daha kolaydır.
Kelam-ı Kibarın şu sözü de dikkat çekicidir: "Sütten yapılan yiyecekler hastayı ferahlatır."
Midesi hassas olanlar için yoğurt midede ekşime yapabilir.
•Yoğurtta demir ve bakır hariç vücut için gerekli olan maddelerin çoğu bulunur. Vücutta sindirimi kolaydır. Hazmı da kolaylaştırır.
•B grubu vitaminleri çokça ihtiva ettiğinden sinir sistemleri üzerinde yararlıdır. Ayrıca organları da yumuşatır. Şişmanlatmaz.
•İhtiyarlığı (vücut zafiyetini ) geciktirir, zehirlenmelere karşı yararlıdır, zehirli bakterilerin oluşmasını önler.
•Güneş çarpmalarına karşı hafif tuzlu yoğurdun iyi geldiği rivayet edilmiştir.
•Baş ağrıları, adale ağrısı, yorgunluklar ve bezginlikler için yararlıdır.
•Yoğurdun içinde kalan asitli suyu, sindirim organlarındaki zararlı maddelere karşı oldukça yararlıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder