2 Kasım 2010 Salı

NAR

Nar  - ( Granatapfelbaum / Granadıer / Pomegranate / Rümman / Punica granatum / Pommegranate / Grenadıer ) 

Haziran-temmuz aylarında kırmızı renkli çiçekler açan, iki ile bes metre boylarında ağaççiklar. Gövdeleri gayri muntazamdır. Yapraklar karşılıklı, kısa saplı ve kırmızı kenarlidir. Çiçekler kısmen sapsız, tek tek ve birkaçi birarada bulunur. Çanak yaprakları kırmızı renkli, dökülmeyen ve etlidir. Meyveleri küre şeklinde ve portakal büyüklügünde, önceleri yeşil, olgunlukta kırmızımsı renkte, derimsi kabuklu, çok tohumlu ve etlidir. Meyvenin yenen kısmı, tohumlarınin etli ve bol usâreli olan kabuğudur.

Türkiye’de yetiştiği yerler: Batı ve Güneydogu Anadolu. 
 
Kullanıldığı yerler: Bitkinin tohumları meyve olarak yenildigi gibi, gövde-kök ve dal kabuklari ile meyve kabugu da tibbî olarak kullanılır. Kök ve gövde kabugu tanen, nişasta ve alkaloitler (pelletierin) taşır. Nar meyvesi kabugu tanen, triterpenler ve az alkaloitler ihtivâ eder. Nar ağacı kabugu çok eskiden beri bilhassa barsak şeritlerine (tenyalara) karşı kullanılır. Yalnız zehirlenmelere yol açabileceginden dikkatli olunmalidir. Nar meyvesi kabugu, ishale karşı (% 15’lik) çay hâlinde kullanılabilir. Ayrıca yün iplikler, sarımsı renklere boyanabilir. Hadîs-i serîfte nar meyvesi medhedilmistir: “Her narda bir damla cennet suyu vardır.” ve; “Narı içindeki zarı ile beraber yiyiniz, çünkü mîdeyi temizler.” buyrulmaktadır. Nar, çarpintiya iyidir. Mîdeyi kuvvetlendirir. Et kısmı ile sıkılıp içilirse, safra söker, pekligi giderir.

Narın iyisi ekşi ve taze olanıdır. Narın içinde B1, B2, B3 ve C vitaminleri ile protein, karbon hidrat, fosfor, demir, potasyum, kalsiyum ve tanen bulunur.

Ekşi Nar Macunu: Ekşi nar balla beraber karıştırılıp macun haline getirilir. Bu macun hem idrar söktürücü hem de mide iltihabını temizler. Aynı zamanda nar safrayı yatıştırıp midenin, ciğerin hararetini alır.

Yemekten Sonra NarNarı yemekten sonra yerseniz yemiş olduğunuz yemeğin midenize vereceği rahatsızlıkları ve yemek sonrası insanın üzerine çöken rehaveti önlemiş olursunuz.

Nar SuyuNar suyu mide ve safraya iyi geldiği gibi baş ağrılarında da kullanabileceğiniz çok iyi bir ilaçtır.

Tatlı Nar: Tatlı nar tanelerini balla karıştırıp yerseniz kulak ağrılarına iyi gelir. Hem de göğsü ve boğazı yumuşatır. Nar iyi bir ishal kesicidir aynı zamanda.

Diş Eti Rahatsızlıklarında: Narı sirke ile karıştırıp çiğnerseniz diş eti rahatsızlıklarına iyi gelir. Bu karışımı diş etlerinin üzerini ovarak da kullanabilirsiniz. Sadece diş etlerini mi ? Hayır aynı zamanda nar diş ve damağı kuvvetlendirir.

Menopozda NarMutfak robotunuzda bir su bardağı nar suyu elde edinceye kadar taze narlardan sıkın. Bu taze nar suyunu sabah kahvaltıdan önce ve akşam yemekten önce olmak üzere günde iki kez içerseniz menopoz dönemi sıkıntısının en aza inmesine yardımcı olur.

Depresyonda bulunanlara nar iyi gelmez. Bu yüzden de tavsiye edilmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder