3 Kasım 2010 Çarşamba

SEMİZ-OTU

 Semizotu - ( Portulak / Pourpier / Purslane / Portulaca oleraceae )  

Çok yaygın ve yabânî olarak bag ve bahçelerde yetişen, bir yıllık otsu bir bitki. Zirâî önemi pek yoktur. Semizotunun Vatanı Asya’dir. Gövdeleri toprak üstünde yatik, yaprakları sapsız ve etli olup, çiçekler sarımsı renklidir. Meyveleri çok tohumludur. Tohumdan yetiştirilebilir. Demir ve C vitamini bakımından zengindir. 
Kullanıldığı yerler: Yeşil yaprakları ve körpe dalları sebze olarak yenir. Mayhoş bir tadı vardır. Besleyici bir sebzedir. Mide ve barsak kanamalarinda ve kanli idrarda faydalıdır. Kani temizler. Şeker hastaliginda susuzluğu giderir. Uykusuzluk, sinir ve zihin yorgunlugunda faydalıdır.

Semizotunda da diğer yeşil yapraklılarda olduğu gibi çeşitli mineraller, A, B ve C vitaminleri, protein ve karbonhidrat bulunur.

Baş Ağrınız GeçsinSemizotunu çok az suda lapa yapın ve alnınıza koyun, bu lapa baş ağrınızın geçmesine yardımcı olacaktır. Aynı şekilde vücudunuzun herhangi bir yerinde bulunan şişliklere de bu lapayı koyduğunuzda şişlikleri indirir ve daha da önemlisi midenin üzerine yakı gibi bir süre tatbik edilirse  mide iltihaplarına iyi gelir.

Yorgunluktan UyuyamayanlaraSemizotu hem sinir krizlerine, hem yorgunluk ve uykusuzluk hallerine çok iyi gelen bir şifadır. Yapraklarını yıkadıktan sonra çiğ olarak yiyiniz.

Kanamalı Hastalıklarda: Semizotunu periyodik olarak yemek mide, bağırsak ve akciğer kanamalarında, idrardan kan gelmesinde çok faydalı olur. Kanı temizler. Bol idrar söktürür. Özellikle şeker hastalarında susuzluğu giderir.

Sebzeler Az Suda Pişsin: Bütün sebzelerde olduğu gibi semizotu da az suda ve az pişirilmelidir. Bu yöntem pişirilen sebzelerdeki vitamin ve mineral kaybını en alt düzeyde tutar.

Bir ÖneriSemizotunu çiğ olarak cacıklarda kullanabileceğiniz gibi, her hangi bir yemeğin yanında ikram edeceğiniz yoğurdun içine de hiç su katmadan doğrayıp üzerine de bir kaç damla zeytinyağı damlatarak servis yaparsanız çok nefis bir garnitür elde etmiş olursunuz. Ayrıca bu yoğurda dereotu ve maydanoz da iyi gider. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder