2 Kasım 2010 Salı

PORTAKAL

Portakal - ( Apfelsine / Orange / Apfelsinenbaum / Orangenbaum / Orangem )  

Turunçgillerden bir meyve. Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalamasi 23° ilâ -3°C arasında olan yerlerde yetişen ağaçlardır. Bu ağaçların meyveleri portakal adıni alır. Portakal meyveleri tam yuvarlak veya yumurta şeklindedir. Kabuklari sarımsı turuncu renkte, hoş kokulu ve suyu mayhoş tatlıdir. Portakal ağacı genellikle 2-3 m boyundadır. Verdigi meyve de 500-600 civârındadır. Yaprakları sert ve düz kenarlidir. Kökleri derine iner. Portakal çiçekleri beyaz, bes çanak ve taç yaprakli olup hoş kokuludur. Meyvelerin kabugunun hemen altında beyazımsı ve acımsı lezzette albedo kısmı bulunur. Meyveleri sarımsı-kırmızı renkli çok gözlü ve gözleri etli tüylerle doludur. Meyve kabugu derimsi olup çok sayıda salgı cepleri taşırlar.
Portakalın çekirdekli ve çekirdeksiz çeşitleri vardır. Çekirdeksiz cins olan Finike, Mersin ve Hatay’da yetişen “yafa portakali” kalın kabuklu ve uzunca meyvelidir. Kabuklarindan reçel yapılır. Dörtyol portakali ise çekirdeklidir. Ince kabuklu ve suludur. Washington meshur olup çekirdeksizdir.

Türkiye’de yetiştiği yerler: Güney Anadolu ve Dogu Karadeniz (Rize çevresi).

Kullanıldığı yerler: Kabuklarindan portakal esansı elde edilir. Bundan dolayı kabuk, çiçek ve yapraklarından parfümeride koku ve lezzet vermekte kullanılan uçucu yağlar elde edilir. Organik asitler, şekerler ve C vitamini yönünden zengindir. Ayrıca ilâçlarin terkibine de girerler. Portakal çiçeklerinin kaynatilmasindan elde edilen su, spazm giderir. Portakal kabuklarından yapılan şurup ise mide hastalıklarında kullanılır. Soğukalgınlığı, grip ve nezlede faydalıdır. Ateşi düşürür. Şeker hastalarına faydalıdır. Cildi güzelleştirir.

P Vitamini = PortakalNadır gıdalarda bulunan P vitamini sayesinde portakal vücudumuzdaki damarların yumuşak kalmasını sağlar. Damar sertliği ve kireçlenmeyi önler;  varişlerin iyileşmesinde de  oldukça önemli yarar sağlar.

Karaciğerimizin Dostu: Portakal karaciğeri en vücut için en uygun düzeyde çalıştırır ve safra ifrazatını artırır.

Portakal Kabuğu Reçeli Yapın: Portakal kabuğu reçeli çok etkili bir şifa kaynağıdır. Portakal kabuğunda bulunan kendisine özgü esans karaciğerle birlikte mide ve bağırsakları da çalıştırır. Gazı önler, bağırsaktaki kokuşmayı ve vücudun zehirlenmesini engeller. Ayrıca kabızlık çekenler sabahları birer kaşık portakal kabuğu reçelini düzenli olarak yemelidirler, bu onlara şifa olacaktır.

Bir portakal kabuğu reçeli tarifi :

10 adet yafa portakal
5 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1 çay kaşı kadar limon tuzu veya 1 çorba  kaşığı limon suyu..

Portakalları yıkadıktan sonra üzerlerini hafiften kazıyın. Bıçakla portakalın kabuğunu dört parça şeklinde soyun. Uzunlamasına sıkıca rulo yapın ve yorgan iğnesi yardımı ile ipe dizin. Bu kabukları içinde bol su olan tencereye koyup yumuşayıncaya kadar pişirin. Kabukları sudan çıkarttıktan sonra  üç gün boyunca her gün suyunu değiştirerek acılığını giderin. Ayrı bir kapta su ve şekeri kaynatarak uygun kıvamda bir şerbet yapın. Hazırlanmış kabukları ipinden çıkarıp suya atın. Reçel kıvama gelince üzerine limon tuzunu eritip veya limonun suyunu dökün. Iki taşım kaynatıp kaldırın. Soğuduktan sonra kavanozlara alın.

Sporculara Portakal: Portakal, vitaminleri ve kolayca kana karışan şekeri sayesinde sporculara enerji sağlar. Bununla birlikte portakalın içinde bulunan asitler ve mineraller hastalar için özellikle şeker hastaları için tam bir besin ve ilaç görevi görürler.

Portakal Rejimi: Ölçüyü ihtiyaca göre artırarak şu yöntemi uygulayabilirsiniz: Yarım litre suya bir portakal ve üç limon kabuklarıyla beraber ince ince doğrayın.  10 dakika kaynatın. Bir yemek kaşığı bal ilave edin. Biraz daha kaynattıktan sonra soğumaya bırakın ve günde üç bardak kadar için

Portakal Kabuğu Yalnız Reçel Mi? Hayır. Portakal kabuklarını kurutun ve mutfak robotunda çekin. Pasta ve sütlü tatlılarınız için lezzetli bir yardımcı edinmiş olacaksınız. Mutfakta kısa süre yakacağınız portakal kabuğu mutfağa sinmiş kötü kokuları giderecektir. Eldiven, çanta, ayakkabı gibi deri eşyalarınızı önce portakal kabukları ile ovun. Sonra kuru bir bezle silerseniz,  ilk günkü gibi parlayacaklardır.

Muhallebi TabağıMisafirleriniz için, kendiniz için.. Kişi başına bir portakal hesabı yaparak muhallebi tabağı yapın. Çok kolay.

Portakalların baş kısmını domates dolması yaparken çıkardığınız gibi kesip çıkartın. Içini boşaltın. Çıkan içi, vitaminleri ölmeden ya siz yiyin ya da evdekilere ikram edin. Yaptığınız muhallebileri içini boşalttığınız bu portakal kabuklarının içine doldurun. Işte size muhallebi kabı. Ayrıca ince bir şekilde kestiğiniz portakal kabuklarıyla bu kapları sepet haline de getirebilirsiniz, istediğiniz biçimde süsleyebilirsiniz. 

Fazla İlaç Kullananlar: Fazla ilaç kullanıp organlar yorulduğunda portakal iyi bir destek besinidir.
Kanın pislenmesinde, zehirlenmesinde, cildin sivilcelerle kaplanması halinde yapacağınız portakal kürü kanınızın zararlı maddelerden temizlenmesini sağlayacaktır. Bunun için sabahları iki portakal yemeli ve öğleye kadar başka hiç bir şey yememelisiniz. Daha sonraki öğünlere kendiniz istediğiniz besinlerle (şarküteri ve katkı maddeli besinler hariç) ayarlayabilirsiniz. Bir haftalık bu portakal kürü vücudunuzdan toksinlerin atılması için yeterli olacaktır.

Kırkından Sonra: İnsanlar yirmi yaşına kadar ve kırk yaşından sonra mide salgıları kafi gelmemeye ve hazım güçlüğü çekmeye başlarlar. Işte bu durumda yemeklerden sonra yenilecek bir portakal hem mideyi düzenler ve hazmı kolaylaştırır, hem de sahip olduğu asitli maddelerle ağızdaki mikropları öldürür.

Kanımız Koyulaştığında: Portakal yemeliyiz, çünkü kan koyulaştığında içinde pıhtıcıklar oluşur. Bu pıhtılar kalp krizi, egzama, saç dökülmesi, el ve ayaklarda uyuşma, baş dönmesi gibi rahatsızlıklara sebebiyet verir. Işte portakal kanın durulmasını sağlayarak bu pıhtılaşmanın önüne geçer.

Pipetle de Olsa Hastalara Mutlaka Portakal Suyu Verin: Hastalıkları sebebiyle bir şey yemeyen hastalar, ateşli hastalıklara maruz kalanlar, nekahet dönemini çabuk atlatmak isteyenler mutlaka taze sıkılmış portakal suyu içmelidirler. Bu su komple bir gıda vazifesi görür ve hastanın çabuk iyileşmesini sağlar. Sakın unutmayın; portakal suyunun içine asla tatlandırıcı bir şey katmayın.

Tansiyon Problemi ve Portakal: Tansiyon problemi olanların günde bir adet olmak üzere düzenli bir şekilde mutlaka portakal yemeleri gerekir.

Portakal Yağı: Portakal yağı ağrıların giderilmesinde oldukça yararlıdır. Ilacınızı kendiniz yapmak isterseniz işte size basit bir portakal yağı tarifi:

Portakalın kabuklarını iyice yıkayın. Fazla parçalamadan dilimlere ayırın ve tamamını susam yağının içine katın. Iki hafta kadar güneşin altında bekletin. Elde ettiğiniz bu yağ haricen kullanabileceğiniz bir ağrı kesici vazifesi görecektir. Bunun için yağı ağrıyan yerlerinize masaj yapar gibi yedirerek sürün.

Sandığa da Portakal: Portakal da lavanta gibi sandıklara konulur. Kabukları kurutup sandıklara, çamaşır dolaplarına koyun. Bu, haşaratın çamaşırlarınıza zarar vermesini engeller. En iyi olanı ise hem lavanta hem de portakal kabuğunu birlikte koymaktır.

Bol C Vitamini: Kış aylarında insana  musallat olan grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda portakal yemek  vücudunuzun korunma gücünü artırır.
Bu gibi durumların başınıza gelmesini beklemeden,siz portakal suyu içmeye başlayın.

Ayrıca Portakalın; Spazm çözücü,Kolesterolü düşürücü,Sinirden kaynaklanan öksürükleri giderici, Parazit düşürücü etkisi olduğunu da unutmayın.

Bunlara Dikkat EdinMide hastalıklarından şikayetçi olanlar tatlı portakalları tercih etmeli ve portakal yemek hususunda aşırıya kaçmamalıdırlar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder