3 Kasım 2010 Çarşamba

SARIMSAK


Sarımsak - ( Knoblauch / Ail / Garlic / Tüm / Allium sativum ) 


Temmuz-Ağustos ayları arasında beyaz veya pembemsi renkli çiçekler açan, 20-100 cm boylarında çok yıllık otsu bir bitki. Sarmısak diye de tâbir edilir. Vatanı Orta Asya’dir. Toprak altında büyükçe bir soğanı bulunur. Yaprakları uzun, yassi, bugday yapragi gibidir. Çiçekler, küre şeklinde olup, bir semsiyeyi andiran dallar ucunda toplanır. Meyveleri siyah renkli tohumlar tasiyan bir kapsüldür. Sarmısak nâdiren tohum verir. Bunun için daha çok soğancıklarla (dislerle) üretilir. Sarmısağın soğan kısmı beyazımsı renkli olup, soğancik veya dişlerden meydana gelir. Soğancıkların hepsi bir arada ve bir kabuk tarafindan sarılmıştır.


Memleketimizde beyaz ve siyah sarmısak yetiştirilmektedir. Tıpta beyaz sarmısak kullanılır.


Kullanıldığı yerler: Sarmısağın Bileşiminde şekerler, vitaminler (A,B,C), kükürtlü bir uçucu yağ ve içerisinde bol olarak allil sülfür bulunur. Sarmısağın özel kokusu ve tadı bundan ileri gelir. Çok eski çaglardan beri bilinmekte ve tedâvide kullanılmaktadır. Eskiden salgın hastalıklarla mücâdelede çok kullanilmaktaydi. Antiseptik, istah açici, tansiyon düşürücü, solucan düşürücü, idrar arttırıcı, kan temizleyici etkileri vardır. Antiseptik etkisi, içindeki allisinden ileri gelir. Bakteriler üzerinde üremeyi azaltici ve öldürücü etkisi vardır. Eskiden harplerde antibiyotik ve antiseptik olarak çok kullanilmistir. Ayrıca, kansere karşı üstün bir koruyucu, hemeroide faydali, bronşit, Astım, varis, siyatik ve romotizma ilâcdır. 

Yalnızca yoğurtla mı? : Elbette ki hayır.  Günümüzde Avrupada yapılan  istatistik çalışmalarda sarımsağın bol tüketildiği bölgelerde kanserin daha az tahribat yaptığını bilmemiz, onunla olan ilişkimizi yoğurtla sınırlamamamız gerektiğini ortaya çıkarmaya yetiyor.

Doğal AntibiyotiğinizAteş düşürücü özelliği olan sarımsağın antibiyotik özelliği de olduğunu artık herkes öğrenmeye başladı. Güç verici, solucan düşürücü özelliklerinin yanında, bağırsakları yumuşatıp mikropları, bakterileri öldürücü özelliğinin olması onu bizim için vazgeçilmez kılıyor.
Yaşlanmanız GecikiyorSarımsağın yaşlı insanlarda ve kuvvetten düşmüş hastalarda çok faydalı olduğunu biliyoruz. Aynı zamanda o, damar sertliği ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklara da çok iyi gelen, vücutta kireçlenmeyi önleyen ve yaşlanma sürecini geciktiren bulunmaz bir ilaçtır.

Kokusu Rahatsız mı Ediyor? Sarımsağın  kokusundan rahatsız olup ta yemekten çekiniyorsanız, aşağıda belirtilenleri yapabilirseniz sarımsağın kokusundan her hangi bir rahatsızlık duymayacaksınız; Iki ,  üç kahve çekirdeği çiğneyebilirsiniz. Elma kabuğu ve maydanoz yiyebilirsiniz. Anason tohumunu veya karanfili sakız gibi kullanabilirsiniz. 

Yediklerinizi Hazımetmek içinSarımsak mide ve bağırsakları uyarıp onların faaliyetlerini artırarak hazmı kolaylaştırır. Bağırsaklardaki zararlı mikropları öldürerek mikropların vücudu zehirlemesini önler. Ilaveten kandaki ve damar cidarlarındaki biriken ürat tuzlarını ve kireci eritip idrarla dışarı atar. Böylelikle damarların iç yüzeylerinin genişlemesini sağlayarak tansiyonu düşürür, damar sertliğini giderir.

Akciğer Dezenfektanı: Sarımsak esansı akciğerler yoluyla dışarı atılırken akciğerleri ve bronşları dezenfekte eder, oralardaki mikropları öldürür ve bronşların ifrazatını artırarak öksürükle astıma faydalı olur. Veremin iyileşmesinde de önemli rol oynar.

Çocuklarınıza Ders Arası Kanape: Çocuklarınız için (ilk başlarda itiraz etseler de) faydalarını gördükçe kolayca alıştıracağınız bulunmaz bir besindir sarımsak; özellikle ikindi üzeri bir dilim ekmeğe süreceğiniz bol sarımsak ezmesinin üzerine bir kaç damla saf zeytinyağı eklerseniz çocuğunuzun ihtiyaç duyacağı enerji ve vitamini de aynı anda sağlamış olursunuz. Yanına veya yaptığınız ezmenin üzerine ince kıyılmış maydanoz ya da dereotu ekleyerek itirazları ortadan kaldırabilirsiniz. Mutlaka deneyiniz.

Mutluluk için: Eğer saydığımız bütün bu faydalardan sonra hala, "ben yiyemem, kokusu rahatsız ediyor" diyorsanız size son önerimiz artık kolayca bulunabilen sarımsak tabletleri. Bu tabletleri kullanın, uzmanlar kendinizi mutlu hissetmenize de yardımcı olacağını belirtiyorlar. Unutmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder