2 Kasım 2010 Salı

PELİN

Pelin - ( Wermut / Absinthe / Wormwood / Artemisia absinthium )

Temmuz-ağustos ayları arasında Sarı renkli çiçekler açan, 40-100 cm boylarında, az çok tüylü, kokulu, çok yıllık otsu bir bitkidir. Daha çok kayalık ve kurak yerlerde yetişir. Yaprakları parçalı, grimsi beyaz renklidir.  Başçıklar küçük, küre şeklinde olup salkım hâlinde toplanmışlardır. Başçıkların kenarlarında dil şeklinde Dişi çiçekler, ortada ise tüp şeklinde hermafrodit çiçekler bulunur.

Türkiye’de yetiştiği yerler: Kuzey, Iç ve Güney Anadolu.
Kullanıldığı yerler: Çiçekli dalları çiçeklerin açilmasi esnâsinda toplanarak gölgede kurutulur. Uçucu yağ ve aci maddeler taşır. Istah açici, kuvvet verici, idrar arttırıcı, ateş düşürücü ve kurt düşürücü etkileri vardır.  Yüksek dozlarda zehirlenmeler yapar. Toz olarak günde (% 1-3’lük) 2-3 bardak içilebilir.

Keskin kokulu ve acı bir tadı olan bitkidir pelin. Evlerinizde ilaç olarak kullanabileceğiniz otlardan biridir. Işte size bir pelin tarifi; 20 gram pelini bir litre suda kaynatın. Bakın bu şurup hangi problemlere iyi geliyor: Pelin şurubu sinir yatıştırıcıdır,Iştah açar, şeker hastalarına şekeri düşürerek fayda verir, hayız söktürücüdür, ateş düşürücüdür.

Dikkat !Ancak pelinin on beş günden fazla kullanımı zararlıdır. Ihtiyaç halinde kullanılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder