5 Kasım 2010 Cuma

VİŞNE

Vişne - ( Sauerkirschbaum / Griottier / Morello cherry / Eksi kiraz / Prunus cerasus / Sour cherriy ) 

Nisan-Mayıs ayları arasında beyaz renkli çiçekler açan, 2-10 m yüksekliginde ağaçlar. Gövdeleri koyu gri renkli ve dallar aşağı doğru sarkıktır. Yapraklar kısa saplı, tüysüz, parlak yeşil, kenarları disli, ucu sivridir. Çiçekler yapraklardan önce açar ve kısa sürgünlerin ucunda, semsiyemsi çiçek durumları teşkil ederler. Çiçek sapları uzun, çiçek tablasi çanak şeklindedir. Meyve olgunlukta tek tohum ihtivâ eden, küre şeklinde koyu kırmızı renkli, eksi lezzetli bir drupa tipidir. Vatanı Anadolu ve Balkanlardir.
Kullanıldığı yerler: Meyvelerinde şekerler, elma ve limon asidi,  vitamin A ve C, meyve sapları ve gövde kabugunda tanen ve potasyum tuzlari vardır. Visne ağacı kabuklari kabız edici ve ateş düşürücü etkiye sâhiptir. Meyve sapları ise idrar söktürücü olarak kullanılır. Meyveleri tâze olarak yenebildigi gibi, serbet, surup ve reçel imâlinde de kullanılır.

Ayrıca Vişne: İçinde bulunan A vitamini münasebetiyle gözlerin görme gücünü artırır ve cilde güzellik verir. Öksürük şikayetlerinde hem meyvesi hem şurubu faydalıdır. Susuzluğu ve harareti keser.  Vücudu kuvvetlendirir.

Pratik, Vişneli Pasta (Yaz Tatlısı): İki avuç kadar vişneyi biraz şeker ve üç kaşık nişasta ile az suyla birlikte ocakta karıştırarak kaynatın. Cam bir tabağa bir sıra petipör bisküvi dizin ve üzerine vişneli karışımı sıcakken kaşıkla yayın. Bu işlemi üç dört sıra bisküvi dizerek uygulayın. Soğuması için buzdolabına bırakın. Servis yaparken üzerine vişne meyvesi veya Hindistan cevizi ekleyebilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder