Safran - ( Safran-Krokus / Saffron / Crocus sativus / zeferan )
Doğunun gizemli kızı zeferan, soğan şeklinde yetişir. Uzun ve mor yapraklıdır. Eylül-ekim ayları arasında, mor renkli ve hoş kokulu çiçekler açan 15-30 cm boylarında, soğanlı, otsu bir bitki. Etli ve yuvarlak 2-3 cm çapinda bir soğanı vardır. Üretimi de bu soğanlarla yapılır. Yapraklar uzun, dar ve ortası beyaz çiçeklidir. Yapraklar çiçeklerden sonra meydana gelir. Çiçekler 6 parçalı, erkek organları 3 tâne, Dişi organin kapsül kısmı olan stigmalari turuncu renklidir. Safran, Hititler döneminden beri Anadolu’da bilinmekte ve ilâç olarak kullanılmaktadır. Grekler döneminde de Batı Anadolu’da oldukça ticâreti yapilmistir. Osmanlılar döneminde de önemini koruyan bir ihraç ürünü olmustur. Daha önceleri Urfa, Mardin, Kastamonu, Ankara, Istanbul’da kültürü yapılmaktaydı. Fakat bugün sadece Kastamonu’nun birkaç köyünde üretimi yapılabilmektedir.
Türkiye’de yetiştiği yerler: Kastamonu-Safranbolu’da yer yer yetiştirilir.
Kullanıldığı yerler: Kırmızı renkli boya maddeleri, şekerler, uçucu ve sâbit yağlar ihtivâ eder. Sinir sistemini uyarici, istah açici, âdet söktürücü, koku ve renk verici olarak kullanılır. Toz hâlinde istah açici ve mîdevî olarak kullanılabilir. Fazla miktarda kullanılmamalıdır.
Tonik: Safran mükemmel bir cilt güzelleştiricidir. Bir litre su için 6 - 7 gram safran yeterlidir. Bu kadar safran kaynamış suda bekletilerek bununla cilt silinirse sonuç memnuniyet verici olacaktır.
Kalbiniz için: En fazla 6 - 7 gram safran dört su bardağı su ile kaynatılıp içilirse hem kalbi ferahlatır hem de ciğer, dalak ve kalpte oluşan tıkanıklıkları açar.
Zeferanlı Pilav: Zeferanı çok az olmak üzere çorba ve pilavlarınızda kullanabilirsiniz. Doğunun en güzel yemeklerinden biri de zeferanlı pilavdır. Siz de bu nadıde lezzetle tanışmalısınız.
Zeferan Merhemi: Zeferanla yumurta sarısını karıştırıp bir merhem yapacaksınız ve bu merhemi çıbanların üzerine koyup çıbanların olgunlaşıp iyileşmesini sağlayacaksınız.
Dikkat: Hamileler kesinlikle kullanmamalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder