2 Kasım 2010 Salı

NANE

Nane - ( Minze / Menthe / Mint / Pennroyal / Mentha ) 

0,5-1 m boylarında, hoş kokulu, otsu çok yıllık bitkiler. Gövdeleri dört köşeli, yeşilimsi veya kırmızımtrak renkli, tüylü veya tüysüzdür. Yaprakları saplı, almasli olarak dizilmis, oval Şekilli, kenarları disli, hafif tüylüdür. Çiçekler genellikle temmuz-ağustos ayları arasında açmakta olup mor, pembe, beyaz veya leylak rengindedir.

Türkiye’de yetiştiği yerler: Anadolu’nun her yerinde yetişir. 
Kullanıldığı yerler: Kullanılan kısımları yaprakları, çiçekli dalları ile yapraklarından elde edilen uçucu yağdir. Yapraklar veya çiçekli dallar bitki çiçek açmaya basladıginda toplanır ve demetler hâlinde gölgede kurutulur. Yapraklarda şekerler, reçineli maddeler, tanen ve uçucu yağ vardır. Uçucu yağda menthol, sineo, menthol esterleri, bâzı organik asitler bulunur. Yaprakları çay hâlinde yatıştırıcı, mîdevî, gaz söktürücü, bulantiyi giderici olarak kullanılır. Bunun yaninda çeşitli ilâçlarin terkibinde Kullanıldığı gibi, yaprakları çiğ veya Kurutulmuş olarak yemeklere konur. Nâne esansı, çok miktarda zehir etkili olmasına karşılik az miktari mîde ağrılarına ve bulantılara karşı kullanılabilir. Nâne uçucu yağı da oldukça fazla kullanılan bir yağdır.

Nanenizi Kendiniz KurutunEğer nane yetiştirme imkanınız yoksa bile pazardan alacağınız taze naneleri kurutup mutfağınızın çeşitli yerlerine demet halinde asarsanız mutfağınızı haşerelerden korumuş olursunuz.

Nane Esansından Haberiniz Var mı? Nane esansının keskin bir kokusu ve tadı vardır. Şayet baş dönmesi şikayetiniz varsa bir kesme şekere az nane esansı damlatıp yiyebilirsiniz. Ancak naneyi gecenin ilerleyen saatlerinde içerseniz uykunuz kaçabilir.

Uyarıcıdır: Eğer yorucu işlerde çalışıyorsanız özellikle beyin gücüne dayalı herhangi bir işle meşgulseniz bol bol nane çayı içmelisiniz. Bu çay hem kuvvet verir hem de zihni açar.

Mide Rahatsızlıklarının VazgeçilmeziNane, sindirim sisteminiz içinde dolaştığı her yere sağlık verir. Bir cezvede kabuklarıyla birlikte yarım limon ve biraz naneyi kaynatıp balla tatlandırdıktan sonra için. Sıcak içmeniz tavsiye olunur. Bu çay mide bulantılarına, mide üşümelerine, mide ağrısı ve baş ağrılarına karşı çok etkilidir.

Uykusuzluk, Sıkıntı ve AnksiyeteNane her ne kadar uyarıcı olması nedeniyle gece içildiğinde uykuyu kaçırsa da ıhlamurla birlikte kaynatılıp içildiğinde bu kez uykunuzu getirecektir. Anksiyete, sıkıntı, asabi gerginlik hallerinde 2 tutam nane, 2 tutam ıhlamur, 2 tutam mine çiçeği ve 2 tutam papatyayı bir litre su ile demleyip bahse konu olan şikayetler nüksettiğinde içerseniz çok yararını göreceksiniz.

Gargara, Losyon Ya da Kompres10 tutam nane yaprağını bir litre suda kaynatın.. Kötü nefes kokusunda, diş eti ve diş hastalıklarında gargara yapın. Bu çayı dıştan kompres olarak da kullanabilirsiniz.

Antiseptiktir: Suda kaynatarak elde ettiğiniz nane çayı aynı zamanda iyi bir antiseptiktir. Ve dahi Arap yarımadasında nane çayının çok tüketilmesi asla tesadüfi değildir. Sıcak iklim sebebiyle çok çabuk üreyebilen mikropların kötü etkisi, sık sık nane çayı içilmek suretiyle bertaraf edilir. Bu çayın mikroplara karşı koruyucu etkisi olduğu tartışılmaz bir doğrudur.

Ayrıyetten Nezleye NaneEğer nezle olduysanız size tavsiyemiz yine nane çayı, ancak bu kez kaynattığınız çayın buharıyla buhar banyosunu da tedaviye eklemeniz gerekecek. Diğer buhar banyolarında olduğu gibi başınızı ve içinde nane bulunan kabı bir havlu içinde örterek bu nane çayından çıkan buharları teneffüs edin. Etkisini oldukça çabuk gösteren bir tedavi yöntemidir bu.

Diş Ağrısına Nane RuhuAktardan alacağınız nane ruhunu ağrıyan dişinizin üzerine koyup biraz beklettiğinizde diş ağrınızın geçmesine yardımcı olacaktır.

Nane baş ağrılarınız için de oldukça etkilidir. Başınız ağrıdığında hem nane çayı için hem de başka bir kaba ayırdığınız bu çaydan kompres yaparak da faydalanın. Şöyle ki; bezi ayırdığınız çaya batırarak başınıza kompres yapın. En kötü ihtimalle ağrınız hafifleyecektir.

Göğüs SancısınaLohusa hanımlar fazla süt biriktiğinde göğüs ağrılarından yakınırlar. Bu sancılardan kurtulmak için hemen bir miktar nane lapası hazırlayıp göğüslere uygulamak gerekir. Sancınız geçecektir.
Yaz aylarında tazesini hem çay hem de salata olarak kullanabilirsiniz. Yazın yapacağınız çayı soğutup limon kattıktan sonra içerseniz artık kolalı içecekler yerine bu çayı tercih edeceğinize garanti veriyoruz. Bu çay sizi yaz aylarının sıcaklarından mütevellit bunaltılardan kurtaracaktır. Kış aylarında da bol bol nane kurusu çay olarak içilirse hastalıklardan koruyucu ve ferahlatıcı etkisini hissettirecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder