2 Kasım 2010 Salı

PANCAR

Pancar - ( Mangold / Zuckerrübe / Betterave / Beet / Beta vulgaris ) 

Dogu Akdeniz sâhillerinde yabânî olarak yetişen, ince köklü, bir veya iki yıllık otsu bir bitki. Yaprakları etli, alt kısımlarda saplı ve büyük, üst kısımlarda ise sapsızdir.

Bu bitkiden elde edilmis olan kültür Şekilleri şunlardır:

Şekerpancarı (Beta vulgaris var altissima): Kökleri büyük, etli bir yumrudur. % 12-20 oraninda sakkaroz taşır. Memleketimizde kültürü yapılarak, şeker eldesinde kullanılır. (Bkz. Şeker)
Kırmızı Pancar (Beta vulgaris var. esculenta): Kökleri yuvarlak bir yumru şeklindedir. Antosiyan bakımından zengindir. Sebze olarak kullanılır.

Pazı (Beta vulgaris var. Cicla): Yaprakları büyük olan bir sebze bitkisidir. Aynı ıspanak gibidir. Sindirimi kolay ve bol vitaminli olduğundan besleyicidir.

Yem Pancarı (Beta vulgaris var. rapa): Kırmızı pancara benzer. Besin değeri azdır. Daha çok hayvan yemi olarak kullanılır.

Türkiye’de yetiştiği yerler: Anadolu ve Trakya’da.

Kullanıldığı yerler: Halk hekimliginde kırmızı pancar kullanılır. Karacigerin düzenli çalışmasını saglar. Kansızlığı giderir. Şeker hastaligi ve vereme karşı korur. Mide ve barsakları kuvvetlendirir. Sinirleri yatıştırır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder