2 Kasım 2010 Salı

PATATES

Patates - ( Solanum tuberosum )

Boyu 60-80 cm’ye varan, beyazımsı-pembemsi çiçekler açan, yumrulari hâriç zehirli otsu bitkiler.                           Bitkinin toprak altında kalan yumrulari “patates” olarak bilinir. Bu yumrular nişasta bakımından zengin olduğundan önemli bir besin maddesidir. Bitkinin toprak üstü kısımlarında zehirli alkoloitler bulunmasina karşılik yumruları zehirli degildir. Ancak çimlenmis patateslerde de bu alkoloitler teşekkül ettiğinden zehirlenmelere sebebiyet vermektedir. Zehirlenme belirtileri sindirim sistemi bozukluklari, bol terleme ve halsizlikle kendini gösterir. Patates yumrularinda bulunan nişasta tâneleri yumurta veya armut şeklinde olup, 70-100 mikron büyüklügünde tânelerden ibârettir. Patates, dis kabuk rengine göre Sarı ile kırmızı, etine göre beyaz ve Sarı olarak ayrılır. Sarı patates makbuldür. Memleketimizde Adapazarı’nın patAteşi meşhurdur. Bunun yaninda Nigde, Kayseri ve Ege bölgesinde çok yetiştirilmektedir. 
Kullanıldığı yerler: Patateste nişastadan başka belli bir oranda protein de vardır. Nisasra % 20, protein % 2, besin değeri 95 kaloridir. Şeker hastalarına faydalıdır. Susuzluğu giderir. Mide ve onikiparmak barsagı ülserinde yararlidir. Karaciger sisligini giderir. Barsak solucanlarinin düşürülmesine yardımcı olur. Damar sertliğinde faydalıdır. Sert bir sey yutuldugu zaman yabanci maddenin vücuda zarar vermeden çıkartılmasını saglar. Basur memesi, yanik ve çibanlarin ağrılarını geçirir. 

İçinde bol miktarda A, B1, B vitamini ve potasyum, azot, fosfor, kalsiyum, demir ve protein bulunan patates bünyemizin sağlam bir dostudur.

Şeker Hastalarına: Şeker hastalarının da dostu olan patates, hastanın kanını alkali hale getirerek susuzluğu keser ve dayanıklılığı artırır.

Temizlik için: Cam ve Aynalar: Cam ve aynaları patates dilimleri ile silip suyla yıkarsanız pırıl pırıl olacaklardır. Halılar için: 2 patatesi 1 litre suda uzun süre (yaklaşık bir saat) haşlayıp suyunu süzün, süpürdüğünüz halıyı bu suya batırılmış fırça ile fırçalayın. Sonuç sizi de memnun edecektir.

Ellerinizin güzelliği: Zahmetine katlanırsanız işte size tertemiz ve beyaz eller için bir formül; patates püresi yapıp içine bir miktar süt ve gül suyu ilave edin. Bu karışımı kına yakar gibi ellerinize sararak üzerine eldiven geçirin ve bir gece bu şekilde kalsın. Deneyebilirseniz seveceksiniz.

Soğuktan çatlamalara: Soğuk sebebiyle el ve ayaklarınızda çatlamalar oluyor ve bu durumdan kurtulmak istiyorsanız denemelisiniz.

Ülser ve PatatesMide ve on iki parmak ülserinde ve midede asit fazlalığında, inatçı ishallerde bir yemek kaşığı patates suyu aç karnına içilmelidir.

Bu suyun kokusu pek hoş değildir. Ancak şifa niyetine içeceğiniz bu suyu kolay içilir ve daha yararlı hale getirmenin yolları da yok değil. Havuç, bal veya domates suyu ile karıştırarak belki az da su katarak içebilirsiniz. Elde edeceğiniz bu su karaciğer şişliğini giderir. Ayrıca safra taşlarına da iyi geldiği bilinmektedir. Bu tedaviye belli bir süre devam edilmesi gerekir.

Ağrılar içinKan çıbanı, yanık, balgam, basur ve ağrıyan yerlere biraz patates ezip zeytinyağı ile yoğurarak lapa halinde sarılmalıdır. Lapa, ağrılara oldukça iyi gelecektir.

DİKKAT ! : Filizlenmiş Patates ZehirlerTüketeceğiniz patateslerin filizlenmiş olmamasına azami dikkat edin. Bu tür filizlenmelerde (cücüklenmelerde) solanin zehiri oluşur ve bu zehir vücudu etkiler. PatAteşin en yararlı maddeleri kabuğunun civarındaki kısımdadır. Onun için patatesi eğer uygunsa kabuğu ile birlikte pişirip kabuğunun daha sonra soyulmasıdır ancak bunun mümkün olmadığı pişirmelerde patatesin soyulması esnasında biraz sabır göstererek kabuğunu çok ince soyunuz.

Kumpir YapınYiyebileceğiniz sayıda iri patatesleri çok iyi yıkayıp 230 derece ısınmış fırına koyun. Üzerine bir fırça yardımı ile sıvı yağ sürün ve bıçakla patatesin üzerine artı şeklinde çizik atın. Bir saat sonra fırından çıkartıp yalnızca tere yağ, peynir ve biraz karabiber ile tuz ekleyerek enfes bir yemek elde etmiş olursunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder