3 Kasım 2010 Çarşamba

REZENE

Rezene - ( Gemeiner / Fenchel / Fenouil / Fennel / Raziyane / Tatlı anason / Foeniculum vulgare / Fenouil vulgarie ) 

Haziran-ağustos ayları arasında Sarı renkli çiçekler açan bir buçuk-iki metre boylarında iki yıllık kokulu otsu  bitkiler. Yaprakları saplı ve tüysüzdür. Bitkinin gövdeleri dik, içleri bos silindir şeklinde ve tüysüzdür. Çiçekler uzun saplı ve bileşik semsiye durumundadırlar. Meyveleri silindir şeklinde tüysüz ve yeşilimsi esmer renktedir. Tohumları protein ve yağ bakımından zengin bir besi dokuya sâhiptir. Birçok çesidi vardır. Daha çok kayalik ve kurak yerlerde yetişir. Raziyane ismiyle de bilinir.

Türkiye’de yetiştiği yerler: Ege ve Akdeniz bölgesi.
Kullanıldığı yerler: Bitkinin kullanılan kısımları meyve, kök ve yapraklardir. Rezene meyveleri müsilaj, şeker, nişasta, tanen, sâbit ve uçucu yağlar taşır. Midedeki gazi giderici, süt çogaltici ve yatıştırıcı (müsekkin) olarak çay veya toz hâlinde kullanılır. Yaprakları yara iyi edici, kökü ise idrar arttırıcıdir. Bogmaca, dalak  hastalıklari ve idrar zorluğunda faydalıdır. Kan çibani ve göz zafiyetlerinde de kullanılır.
Rezene meyvelerinin gaz söktürücü, süt çoğaltıcı ve yatıştırıcı etkisi vardır. Ayrıca rezene yapraklarının yara iyileştirici özelliği vardır. Her türlü bağırsak parazitlerine karşı çok etkilidir. Öksürük, boğmaca, astım krizlerini yatıştırır. Boğaz ağrıları ve sair hastalıkları için gargara olarak kullanılır. Karın ağrısı için lapası kullanılır Güçlendirici, iştah açıcı, uyarıcı ve rahatlık verici etkisi vardır. Yorgun ve cansız ciltlere rezene tohumuyla hazırlanan buhar banyosu önerilir.

Demleyerek: Tonik ve rahatlık verici, sindirimi kolaylaştırıcı, bağırsak rahatsızlıklarını giderici olarak iki tutam rezene, iki yaprak nane ve bir tutam anason birlikte demlenip günde üç bardak içilmelidir.

Öksürüğe Karşı RezeneYalnızca bir silme çay kaşığı rezene tohumu ve kırılmış rezene yaprağı bir litre su ile demlenir. Balla tatlandırılarak günde üç kez içilmelidir.

Lapa Olarak : Göğüslerden yetersiz süt gelmesi ya da hiç süt gelmemesi durumunda ve ayrıca tendeki çürük ve morartılar için rezene yapraklarından lapa yapılıp tatbik edilmelidir.

Kaynatma: İdrar söktürücü olarak bitkinin bütününden alınan iki tutam, bir litre suyun içine atılarak kaynatılır. Günde iki üç bardak içilir.

Özellikle Böbrek RahatsızlıklarındaUygun oranlarda kaynatılarak elde edilen rezene çayı özellikle böbrek rahatsızlıklarında kullanılır. Ayrıca bu çay, sindirimde büyük kolaylık sağlar.

Karışık Demlemek Ne İşe Yarar ? : İç darlığı ve sıkıntılardan ileri gelen aşırı şişmanlıklara karşı; iki tutam rezene, iki tutam mercanköşk ve iki tutam nane bir litre suda demlenir. Uyumadan önce bir fincan içilir.

Buhar Banyosu: Bir, iki tatlı kaşığı rezeneyi havanda hafifçe ezin ve bir bardak kaynar suda haşlayın. Haşlamanın hemen ardından başınızı büyük bir örtü ile örterek buharın gözleri etkilemesini bekleyin. Ancak dikkat edilmesi gereken bir husus vardır ki bunu da asla ihmal etmeyin: Bu uygulamayı yaptıktan sonra en az bir saat kadar açık havaya çıkmamalısınız. Bu buhar banyosu yorgun, iltihaplı ve iyi görmeyen gözler için uygulana gelmiştir.

Diğer Etkileri: Rezene tohumlarının kaynatılıp içilmesi yorgunluk ve halsizlik için çok iyi gelir.
Demlenerek içilen rezene tıkalı olan karaciğer damarlarını açmaktadır.
Anne sütünü artırıcı etkisinden, emziren anneler hem lapasını yaparak, hem de çayını içerek faydalanmalıdır.

Gargara olarak ve karın ağrılarına karşı dıştan kullanılmak üzere büyük bir avuç rezene kökü, yaprakları ve taneleri bir litre suda kaynatılarak kullanılır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder