3 Kasım 2010 Çarşamba

ROKA

Roka -  ( Raukenkohl / Roquette / Rocket / Eruca sativa ) 

Bir veya iki yıllık otsu bitkiler. Yapraklar toplu, disli kenarli ve tüylüdür. Çiçekler Sarımtrak veya beyazimtrak olup, üzerleri morumsu damarlıdır. Sebze olarak bahçelerde yetiştirilir. Sert kokulu ve baharatli bir bitkidir. Kök ve tohumdan üretilir. Bol sulak yerlerde yetişir.
Kullanıldığı yerler: Bitkinin yaprakları yakıcı, lezzetli bir uçucu yağ ihtivâ eder ve C vitamini taşır. C vitamini miktari oldukça yüksek olup, 100 gram tâze yaprakta takriben 150 mg kadar bulunur. Roka yaprakları daha çok sonbahar ve kis aylarında salata olarak kullanılır. Istah açici, uyarici, kuvvet verici ve öksürük kesici özelliği vardır. Tohumları da aynı etkileri gösterir. Afrodizyak (Cinsel gücü artırıcı) özeligi vardır.

Turpun akrabası olan bu baharlı bitki ile de dost olmalısınız. Neden mi? Karaciğeriniz için. Öncelikle roka karaciğer dostudur. Kansızlığa karşı oldukça etkili bir gıdadır. Karaciğer ve dalak tıkanıklığını ve şişkinliğini giderir.

İştahsızlara Roka: İştahı olmayanlar zaten bir şey yemezler ki demeyin, rokanın iştah açıcı etkisinden mutlaka yararlanın.

Ateş Düşürücüdür10 gram roka tohumunu yaklaşık bir litre suda haşlayıp ara, ara için. Bu hem ateş düşürür, hem de vücutta biriken fazla ve zararlı suların atılmasında etkilidir.

Böbreklerimiz için RokaRoka böbreklerimizi de çok çalıştırıp kum ve taşların dökülmesin de fayda verir. Eklem iltihaplarında da iyileşmeye yardımcı etkisi vardır.

Ayrıca Roka ; hazmı kolaylaştırır. Iyi bir afrodizyaktır. Cilt rahatsızlıklarında etkilidir. 

Değişik Bir Roka Salatası: Bir demet rokayı iyice temizleyip ellerinizle küçük parçalara ayırarak salata kesesine koyun. Diğer tarafta bir portakalın suyunu sıkarak içine bir çay kaşığı nar ekşişi, bir çay kaşığı sumak ekşisi, bir iki damla zeytinyağı, tuz ve karabiber katıp iyice çırpın, ellerinizle kopardığınız rokaların üzerine döküp karıştırın. Tabağın üzerini incecik şerit halinde kesilmiş portakal kabuklarıyla süsleyin. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder