3 Kasım 2010 Çarşamba

SAKIZ AĞACI

Sakız ağacı - ( Mastixpistazie / Lentisque / Mastic tree / Pistacia lentiscus )  

Nisan-Mayıs ayları arasında, yeşilimsi renkte çiçekler açan 1-3 m yüksekliginde, sik dalli, çalı görünüşünde ve Kışın yapraklarını dökmeyen ağaçlar. Mezdeki sakizi olarak da bilinir. Gövdeleri dik ve silindir biçiminde olup, sağlamdir. Kabuklari esmer renkli ve reçine kanalları ihtiva eder. Meyveleri ufak, yuvarlak ve kırmızımsı siyah renklidir.

Türkiye’de yetiştiği yerler: Batı ve Güney Anadolu.
 
Kullanıldığı yerler: Bitkinin dal ve gövdesinden, mastix adı verilen sakız elde edilir. Ağacın gövdelerine yapılan yaralamalardan bir usare akar. Toplanan bu usare 2-4 haftada katilasir. Soluk Sarı renkli, kolaylikla kirilabilen parça ve damlalar hâlindedir. Özel bir kokusu ve tadı vardır. Eter ve etonolde çözünür. Sakiz içinde uçucu yağ, mastisik asit, mastisin ve aci maddeler bulunmaktadır. Eskiden balgam söktürücü olarak kullanilmistir. Dis etlerini kuvvetlendirmek ve ağız kokusunu gidermek için kullanılır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder