3 Kasım 2010 Çarşamba

SUMAK

Sumak - ( Gerbersumach / Sumac / Sumac / Somak / Rhus / Rhus coriaria / Tekri ) 

2-3 m boylarında, Kışın yapraklarını döken, çalı tipinde ağaççiklar. Yapraklar 5-10 yaprakçiklara ayrilmistir. Bunlar oval Şekilli ve sapsız, tüylü ve kenarları hafif dislidir. Çiçekler yeşilimsi renklerde, 20-25 cm konik çiçek durumlarında toplanmışlardır. Meyveleri olgunlukta esmer-kırmızı renkli, küre Şekilli, tüylü ve eksi lezzetlidir. Sumagin 150 kadar türü vardır ve birçogu zehirlidir. Yurdumuzda Derici Sumagi (Rhus coriaria) ve Boyaci Sumagi (Rhus cotnus) dogal olarak yetişir. Kokulu sumak (Rhus aromaticus)'un tentür halindeki  idrar tutamama hastaliginda faydalıdır.

Türkiye’de yetiştiği yerler: Ege, Akdeniz bölgesi, Dogu Anadolu.
Kullanıldığı yerler: Yaprakları tanen, şekerler ve Sarı renkli boya maddeleri taşırlar. Kabız edici, kan kesici, antiseptik etkili olup, Ayrıca yünlü kumaslarin boyanmasinda kullanılır. Boğaz ve dis etleri hastalıklarında da gargara hâlinde kullanılır. Sumak meyveleri de  tanen, uçucu yağ ve organik asitler ihtivâ eder. Baharat olarak çok kullanılır. Antep fıstığı ailesinden olan sumak çoğumuzun sadece çorbalarımızı tatlandırmak için kullandığı  ancak ev ilacı olarak da yararlanabileceğimiz bir dosttur.

Şekeri DüşürürSumak kullanmak şeker hastaları için oldukça yararlıdır. Kandaki şekeri düşürür.

Basur için: Kaynatıp balla tatlandırdıktan sonra içeceğiniz sıcak sumak basur için faydalıdır. Ancak bunun için sumak suyunu yemeklerden önce içmelisiniz. Aynı zamanda bu içecek ishali de keser.

Çıban ve Sivilceler için: Kaynattığınız sumağın suyu ile sivilce ve çıbanlara pamuk ile tampon yaparsanız sivilcelerinizin geçtiğini göreceksiniz.

Ağız içi Yaralarda: Kaynattığınız sumakla gargara yapmanız ağız içi yaralarının iyileşmesini sağlar.

Ayrıca Sumak; yemeklere katacağınız sumak iştah açıcıdır. Mide ekşimelerine   ve mide bulantılarına ve kusmalara çok iyi gelir.

Sumak EkşisiEkşili köfteleriniz ve salatalarınız için limon yerine kullanacağınız 2 çay kaşığı sumak ekşisi hem istediğiniz ekşiliği hem de farklı bir lezzeti tatmanıza imkan verecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder