2 Kasım 2010 Salı

PAPATYA

Papatya - ( Kamillen / Camomille / Camomille / Matricaria chamomilla )

Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açan, 20-50 cm boyunda, güzel kokulu bir yıllık otsu bitki. Yol kenari, bos alanlarda oldukça çok rastlanir. Yaprakları parçalı ve tüysüzdür. Çiçekler dalların ucunda küçük basçıklar (kapitulum) hâlinde bulunurlar. Başçıklarin orta kısmında bulunan çiçekler tüp şeklinde ve sarı renkli hermafrodittir. Kenarlarda ise 15-20 tâne dil şeklinde, beyaz renkli dişi çiçekler bulunur.
Kullanıldığı yerler: Çiçek durumu baslari, çiçek açmadan önce toplanarak gölgede kurutulur. Bileşiminde uçucu yağlar, rezin, aci maddeler ve fenolik bileşikler bulunur. % 1’lik çay hâlinde sabahlari aç karnına bir bardak içilebilir. Idrar çogaltici, istah açici, yatıştırıcı ve gaz söktürücü etkilere sâhiptir. Basur memelerinde Ağrı kesici, tedâvi edici etkiye sâhiptir. Boyar madde olarak da kullanılır.

Alman Papatyasi (Anthemis nabilis): Orta Avrupa’da yetişir ve kültürü de yapılır. Disli çiçekleri beyazımsı renklidir. Memleketimizde 50 kadar Anthemis türü bulunmakta ve Izmir papatyasi, yabânî papatya, beyaz  papatya gibi isimlerle bilinmektedir.

Kırlarda bolca gördüğünüz papatyayı siz de mevsiminde toplayın. Önerilen yöntem haziran ayında toplanması ve nemsiz bir yerde kurutulup saklanmasıdır.

Papatya Yağı ile Tanıştınız mı? Papatya yağı ile başınıza masaj yaparsanız baş ağrınızın geçmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca belinizde hissettiğiniz ağrılara da papatya yağı çok faydalıdır. Çocuk ve bebeklerdeki karın bölgesi ağrılarında papatya yağı ile yapılacak olan masaj etkili olacaktır. Papatya yağı romatizmal ağrılar için de kullanılır. Ağrıları dindirir. Mikropları öldürür. Sinirleri yatıştırır.

Papatya Sabunu KullanınKüvetinize bir avuç papatya atıp dinlenin ve sonra papatya sabunuyla banyo yaparak çıkın. Kleopatra'nın papatyadan güzellik iksiri yapmalarını istediği uzmanları onun için papatya sabununu icat ettiklerinde  Kleopatra papatya sabunundan vazgeçemez olmuştur. Papatya sabununun iltihap giderici, mantar, egzama ve selülit tedavisi için çok olumlu etkisi olduğu bilinmektedir. Cilt parlaklığı için de papatya sabunu iyi bir yardımcıdır.

On Gram Papatya ile Neler Yapabilirsiniz?On gram papatyayı  takriben 1 litre suda haşlayın sabah ve akşam olmak üzere birer çay bardağı için. Işte Etkileri: Baş ağrıları, göğüs ağrıları, karın ağrıları ve omuz ağrılarını giderdiği gibi öksürüğü kesici, terletip ateş düşürücü, iştah açıcı ve vücutta biriken toksinleri dışarı atıcı özellikleri de vardır.

Gargara Yapın: Yine aynı papatya terkibiyle hazırlayacağınız papatya suyunu  ağız içi iltihaplarında gargara yaparak kullanabilirsiniz.

RomatizmadaTakriben 100 gram zeytinyağının içine 20 gram papatya çiçeği koyun ve bununla romatizmalı yerlerinizi ovun. Papatya yağında olduğu gibi bu terkiple yapacağınız masaj da size iyi gelecektir.

Terleterek Toksinleri Atar: Onar gram kadar menekşe, şahtere, mürver çiçeği, ayrık kökü, kayış kıran ve  labada bir litre suda kaynatılıp içildiğinde insanı terleterek vücutta biriken toksinleri atmaya yarar.

Böbrek Taşları içinPapatyanın suyu elde edilerek içildiğinde böbrek taşlarını eritici etkisi olduğu rivayet edilmektedir. Bu su bağırsak parazitlerini de düşürücü etkiye sahiptir.

SinüzitteTakriben iki bardak kaynar haldeki suyun içine  5, 6 tane kadar papatya atın ve bir örtünün altına girerek bu suyun buharıyla buhar banyosu yapın.

Dikkat: Papatyanın fazla içilmesinin kusturucu etkisi vardır. Bu sebeple hamilelere yasaktır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder