5 Kasım 2010 Cuma

ÜZÜM

Üzüm - ( Trauben / Raisin / Grapes / Ineb ) 

Asmanın meyvelerine verilen isim. Üzümler genellikle asmada yetiştirilir. Hemen hemen her toprakta yetişir. Fakat bakimi zordur. Aksi halde külleme vs. Gibi hastalıklar olur. Verim ve kalite düser. Üzümün sekli, rengi ve büyüklügü çeşitlerine göre degişir. Çekirdekli veya çekirdeksiz cinsleri vardır. Olgun üzüm meyveleri yeşil, Sarı veya mor renklerde olabilir. Memleketimizde üzüm çeşitlerinin basinda razaki, çavus, kürt, müsküle, misket, keçi memesi, çekirdeksiz, yapincak gelir. Bilhassa Trakya, Marmara ve Ege bölgeleri üzüm yetistiriciligi bakımından oldukça önemlidir. Güneydogu Anadolu (G. Antep) bölgesinde de üzüm yetistiriciligi çok ileridir. Dogu Anadolu bölgesinde (Elazig, Erzincan, Igdir) iyi cins üzümler yetiştirilmektedir.
Kullanıldığı yerler: Üzüm iyi bir gida maddesidir. Üzüm, şekerler, organik asitler, B ve C vitaminleri, tanen taşır. Tıpta idrar arttırıcı, sindirim kolaylaştırıcı, müshil ve kuvvet verici olarak kullanılır. Hamilelerin bulantilarini önler. Kabızlığı giderir. Kalbi kuvvetlendirir. Kanı temizler. Sismanlikta faydalıdır. Cildi güzelleştirir. Mide ülseri, gastrit, karaciger, dalak hastalıklari, romatizma ve mafsal iltihaplarında faydalıdır. Tâze üzümün sikilmasiyla elde edilen usareye sira denir. Kuvvet verici ve gidâ olarak kullanılır. Siranin ısıtılarak koyulaştırılmasıyla pekmez, bunun da yoğunlaştırılmasıyla bulama elde edilir.

Üzüm meyveler içinde en üstün ve en çok gıda içerenlerden biridir; A, B1, B2, mineraller, pektin, fosforik asit, organik asitler, formik asit ve tanen ihtiva eder. Yaş, kuru, koruk ve olgunken yenir.

Kilo Almak isteyenlere: Kilo almak isteyenler bol bol üzüm tüketmelidirler. Üzüm rejim yapanlar için de komple gıda yerine geçer.

Karaciğer Zaafiyeti: Karabaş otu suyu ile birlikte üzüm pekmezi için.
Kansızlık : Karabiber ve kuru üzümü beraber yiyin. Badem, süt ve üzüm pekmezini karıştırıp günde iki üç kez için.
Ağız Kokusu : 10 gr. kuru üzümü 3 gr. mersin ağacı yaprağıyla dövün,balla macun haline getirip akşam yatmadan önce ve sabah kalkınca birer tatlı kaşığı yiyin. 
Öksürük Ve Bronşit : Bir avuç siyah kuru üzüm, yarım litre sıcak suda kaynatılıp sıcak sıcak içilirse çok fayda verir.
Saç Problemi Olanlar için: Haftada bir kaç kere de saçınızı üzüm suyu ile yıkayın çok daha çabuk uzadığını göreceksiniz.

KorukHam üzüm (koruk) gaz yapar ve bağırsakları sürdürür . Çok yediğinizde de susuzluk hissedersiniz. Kabuğu incelinceye kadar asmada kalanları gıda açısından daha iyidir.

Asabi HastalaraÇocuklar, zayıflar, hastalıktan yeni kalkmış kişiler ve asabi hastalar üzümle mutlaka dost olmak zorundadırlar.

Kalbinizi Koruyun: Üzümün suyu kalbi kuvvetlendirir. Suyunda bolca bulunan potasyum kalp adalelerini güçlendirir. Yüksek tansiyon ve diğer nedenlerle yorulan kalp, yapılacak üzüm suyu kürü ile normale döner.

Beyninizi DinlendirinÜzümün bünyesinde, yeDişi sinir hücreleri için gerekli olan on beş çeşit amino asit bulunur. Üzümdeki glutamik asit beyin matebolizmasını etkileyerek beyin yorgunluğunu giderir.

Yaprağını da YiyinAsma yaprağı bol C vitamini içerir. Özellikle kış aylarında üzüm yaprağını sarma ve dolmalarınızda kullanarak vücudunuzun ihtiyaç hissettiği C vitamininin bir kısmını karşılayacak ve soğuklardan dolayı yakalanabileceğiniz hastalıklarda koruyucu görev üstlenecektir.
Ayrıca yara ve çıbanlar için de asma yaprağı o bölgeye sarılarak kullanılırsa faydası görülür.

Hamilelikte ÜzümHamilelikte bol yenen üzüm çocuğun sağlıklı olmasına yardımcı olur ve bulantıları giderir.

Tonik: Yüzünüze ve boynunuza taze üzüm suyu sürün. On dakika sonra ılık suyla yıkarsanız cildinizin tap taze ve parlak olduğunu görüp bu tonik etkisi yapan meyve suyundan vazgeçemeyeceksiniz.

Bozulmadan Saklanacak Üzüm SuyuÜzümleri yıkayın. Herhangi bir alet kullanmadan üzümleri ellerinizle iyice ezin, bir kapta su kaynatın ve kaynayan bu suyun içine ezdiğiniz üzümleri kabı ile beraber oturtun, bu şekilde yarım saat kadar kaynasın. Daha sonra bir torbaya boşaltın ve iyice sıkın. Elde ettiğiniz üzüm suyunu tekrar kaynama noktasına gelinceye kadar, ancak kaynatmadan ısıtın. Elde ettiğiniz bu üzüm suyunu , suda kaynatarak temizlediğiniz kavanozlara /şişelere boşaltın ve bu kapları yarım saat kadar kaynayan suda bekletin. Daha sonra çıkartıp soğutun ve ağızlarını sıcak grafinle kapatın. Tam altı ay bozulmadan, değerlerini kaybetmeden taze üzüm suyu içebilirsiniz. Biraz zahmetli gözükse de senede yalnızca iki kere yaparak bütün sene taze üzüm suyu içebileceksiniz.

Son OlarakÜzümün yüksek tansiyonu düşürdüğünü, kabızlığa iyi geldiğini, böbrek kum ve taşlarının atılmasına yardımcı olduğunu ve romatizma için de fayda verdiğini unutmayın.
"Sonbaharda üzüm ye!"  - IBN-I SINA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder