2 Kasım 2010 Salı

PIRASA

Pırasa - ( Porree / Poireau / Leek / Allium porrum )  

Kök ve gövdesi toprak altında bulunan, sarmisaga benzeyen bir kis sebzesidir. Yaprakları şerit şeklinde ve uzun olup, toprak üstünde gelisir. Çiçekler bir sapın tepesinde bulunur. Bitkinin sebze olarak kullanılan kısmı, gövdesi ve boru şeklindeki yapraklarıdır. Pirasanin bilinen ve kullanılan birkaç çesidi vardır. Yöreye göre de isim alırlar. En iyi pirasa olarak uzun ve beyaz yaprakli olan kamis pirasasi, Istanbul’da Kartal pirasasi adıyla bilinir. Bursa havalisinde de Inegöl pirasasi olarak tanınır. Her yerde yaygın olarak yetişen kara pirasanin boyu daha kısa ve yaprakları yeşildir. 
Kullanıldığı yerler: Sebze olarak yemegi yapılır.  Besin değeri soğana göre azdır. Surubu göğsü yumuşatır, öksürügü keser. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Üremi ve idrar tutuklugunda faydalıdır. Sinirleri kuvvetlendirir. Kabızlığı giderir. Pirasa suyu, yüzdek isivilce ve lekelere faydalıdır. Ari sokmasında da kullanılır.  

Kış sebzelerinin zambakgiller familyasından olan uzun boylu bu üyesi bileşiminde protein, karbonhidrat, potasyum, magnezyum, B1, B3, C vitaminleri, enzimler, selüloz, albüminli maddeler bulundurur.

Çiğ Pırasa: Çiğ pırasa yenildiğinde yemek borusunda oluşan iltihaplar iyileşip hazmı da kolaylaştırır. Pırasa suyunu sivilcelere tampon yaparsanız sivilcelerinizi geçirecektir.

Hemen size Balkan mutfağından pratik bir pırasa tarifi verelim: Pırasaları çok ince kıyın, sirke, zeytinyağı, sumak, tuz ve limonla harmanlayıp üzerine zeytin ekleyerek servis yapın.

İlaç Olarak Pırasa: Pırasa idrar söktürür, idrar yollarını temizler, böbrek taşlarının ve kumların düşmesine yardımcı olur.

Kolesterol İhtiva Etmez: Pırasa aynı zamanda kolesterol ihtiva etmeyen bir besindir. Mide rahatsızlıklarında ve hemoroitte de kullanılır. Bunun için yatmadan önce içmek için hazırlayacağınız bir bardak pırasa suyu iyi gelecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder