4 Kasım 2010 Perşembe

ŞALGAM

Şalgam - ( Brassica rapa var / Brassica napus / Turnip / Navet ) 

Turgiller familyasından, toprak altında siskin bir yumru yapan, topaç biçiminde etli ve tatlı yumrusu iki yıllık bir bitkidir. Yaprakları parçalı ve tüylü, çiçekleri Sarıdır. Yurdumuzda yuvarlak ve kökü basik olanlar  makbuldür. Terkibinde B vitamini ve madeni maddeler vardır. 
Kullanıldığı yerler: İdrar söktürür. Romatizma ve nikriste faydalıdır. Mafsal sisliklerini indirir. Böbrek kumu ve tasinin düşürülmesine yardımcı olur. Ergenlik sivilcesi ve egzama gibi cilt hastalıklarında faydalıdır. Göğsü yumuşatır. Akcigerleri temizler. Boğaz iltihabını giderir. Kabızlığı giderir. Şeker hastalarının susuzluğunu giderir. 

Kökü ve yaprağından yararlanabileceğiniz bu harika besin özellikle bol B vitamini ve mineralleri ile akciğerlere iyi bir ilaçtır.

İlaç Olarak: 100 gram şalgamı rendeleyin ve bir litre suda 15 dakika kaynatın. Yarım saat kadar kaynamış suyun içinde beklettikten  sonra bu suyu süzün ve hem ilaç olarak için hem de boğaz iltihaplarında gargara olarak kullanın. Inatçı öksürüklerin bertaraf edildiğini göreceksiniz. Çünkü şalgam akciğer ve bronşları temizler.

Şalgam KolyesiŞalgamı ipe dizmek suretiyle yapacağınız kolyeyi boynunuza astığınızda varsa şayet şişliklerin inmesine etki ettiğini göreceksiniz.

Hastalık EsnasındaÇeşitli rahatsızlıklarda hastanıza vereceğiniz çorbaların içine biraz da şalgam rendeleyin.

Ergenlik Sivilcelerinde: Yüzlerindeki ergenlik sivilcelerinden yakınan gençler ve egzaması olanlar yemeklerinde birer şalgam yemelidirler. Çünkü bu rahatsızlıklarının tedavisinde kükürde ihtiyaç vardır ve şalgamda ihtiyaç duyulan kükürdün fazlası mevcuttur. Ancak şalgam yerken çok iyi çiğnemeye dikkat etmelisiniz.

Ayrıca Şalgam; iyi bir arfodizyaktır. Kabızlık giderici özelliği bulunur. Kulunç ağrılarına karşı faydalıdır. İdrar söktürücüdür. İçinde A, B, C, vitaminleri ile demir, fosfor, kalsiyum, potasyum ve magnezyum bulunan şalgam bazı hastalıklar için de şifa kaynağıdır. 

Bir ÖneriÖzellikle balık yemeklerinin yanına yapacağınız salatalara bir miktar şalgam turşusu ekleyin. 

Yaprakları Cildiniz için: Suda kaynattığınız şalgam yapraklarının suyu ile cildinize düzenli olarak yapacağınız kompres hem cildinizi temizler hem de güzelleştirir.

Şalgam Yağı: Romatizmal ağrıdan yana şikayeti olanlar şalgam yağı ile ağrıyan yerlere iyice yedirerek masaj yaparlarsa faydasını göreceklerdir.

Şalgam SuyuŞalgam suyu iyi bir idrar söktürücüdür. Anjin, bronşit, zature hastalıklarında şifa verici özelliği vardır. Şalgam suyu her zaman iyi bir göğüs yumuşatıcıdır; ayrıca bünyenin direncini artırır. Kuvvet kazanmak için günde iki bardak şalgam suyu içilebilir. Şalgam suyunu nezle olduğunuzda da tercih etmelisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder