5 Kasım 2010 Cuma

TURP

Turp - ( Rettich / Radıeschen / Radıs / Radısh / Hilb / Raphanus / Raphanus sativus ) 

Sarı çiçekli, kültürü yapılan bir yıllık bitkiler. Birçok çeşitleri kökü veya tohumu için yetiştirilir. Salata olarak yenen bir sebzedir. Bitkinin yenen kısmı da etli olan kazık kökleridir. 

Kullanıldığı yerler: Tohumları % 35-50 yağ taşır. Uyarici, istah açici, safra söktürücü ve mikropların üremesini önleyici özelliklere sâhiptir. Eski târihlerde salgın hastalıklara karşı önleyici olarak turp verildigi bilinmektedir. Kazık kökleri sebze olarak yenir.
Memleketimizde birçok turp çesidi yetiştirilmektedir.

Kara-turp (Raphanus sativus var. niger): Kökleri yumruk büyüklügünde, üzeri siyahimsi kabuklu, içi beyaz renklidir. Hardal esansı ve C vitamini ihtivâ eder. Kökleri salata olarak yenir. Istah açici, idrar ve safra söktürücü etkileri vardır.

Kırmızı-turp (Raphanus sativus var. radıcula): Bu çesidin kökleri ceviz büyüklügünde üzeri parlak kırmızı renklidir. Hardal esansı, C vitamini taşır. Salata olarak yenir. Kuvvet verici, istah açici ve balgam söktürücüdür. 

Yabanî-turp (Raphanus raphanistrum): 20-50 cm boylarında, Sarı çiçekli, Anadolu’da yabânî olarak yetişen, tüylü ve otsu bir bitkidir. Kökü ve  yaprakları hardal esansı taşır. İştah açıcıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder