4 Kasım 2010 Perşembe

TAVŞANKULAĞI

Tavşan-kulağı - ( Europaisches / Alpenveilchen / Cyclamen / Sowbread / Domuz turpu / Topalak / Akdiken / Yer somunu / Siklamen ) 

Kış sonu veya ilkbaharda çiçek açan, 5-15 cm yüksekliginde toprak altında yumrulari bulunan çok yıllık ot. Topalak ve yersomunu olarak da bilinir. Toprak altında 1.5-5 cm çapinda, yan ve alt kısımlarından kökler çıkan, basik küre Şekilli ve az tüylü bir yumrusu vardır. Yaprakların hepsi dipte, uzun saplı, dâireye yakın böbrek biçiminde, üst yüzü yeşilli-beyazli, alt kısmı kırmızı veya morumsu renklidir. Çiçekler tek baslarina, hafif kokulu, pembe veya  pembemsi mor renklidir. Taç yaprakları tersine dönmüs 5 parçalı tüp şeklinde, parçalar geniş-oval Şekilli, dip kısımları lekeli. Tohumlar çok adette esmer renklidir. Memleketimizde 35 kadar türü vardır. 
Kullanıldığı yerler: Bitkinin kullanılan kısmı toprak alti kısmıdir. Yumrularda zamk, pektin, şeker ve saponin karakterli glikozit vardır. Yumrularinin suyla kaynatilip süzülmesiyle elde edilen sulu kısım bilhassa tütün fidelerine âriz olan solucanlarla mücâdelede kullanılır. Bu suyla fidelerin sulanmasindan hemen sonra solucanlar topragin üstüne çıkar. Toplanarak yok edilir. Halk arasında müshil ve kurt düşürücü olarak  kullanılır. Aybaşı kanı sökmeye yardım eder. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder