2 Kasım 2010 Salı

PATLICAN

Patlıcan - ( Aubergine / Aubergine / Aubergine / Eggplant / Solanum melongena ) 

Sebze olarak yenilen, mor renkli, uzunca silindirik veya yuvarlak bir yaz sebzesidir. Vatanı tropik Hindistan’dir. Sıcak memleketlerde yetiştirilir. Orta ve kuzey Avrupa’da çok az tanınmış olmasına ragmen, memleketimizde yazin çok yaygın yenen bir sebzedir. Patlıcanin uzunca olanlarina daha çok kemer patlıcani, yuvarlak olanina tophâne veya bostan patlıcanı adı verilir. Patlıcanin az çekirdekli veya çekirdeksiz ve eti yumuşak  olanı makbuldür. Çeşitli yemekler ve turşusu yapılır. Özellikle zeytinyağlı  yapılarak yenmesi tevsiye edilmektedir.
Kullanıldığı yerler: Kansızlığı giderir. Karaciger ve pankreasin düzenli çalışmasını saglar. Kilo vermeye yardımcı olur. Böbrek yanmalari ve ağrılarını keser. Sinirleri yatıştırır. Kalp çarpintilarini giderir. Cilt hastalıklari, şeker, mide, barsak ve karaciger hastalıklari aşırı derecede olanlar yememelidir.

Turşusu, reçeli ve yemeği olabilen ender yemeklerdendir.

Ne İşe Yarar: Patlıcan sahip olduğu vitamin ve minerallerle karaciğer tembelliğini giderir, pankreas bezesini çalıştırır.

Kansızlığa iyi gelir.Sinirleri teskin edip, kalp çarpıntısını giderir. Kilo verdirir. Bu genel özelliklere sahip olan patlıcanın halk arasında yaygın olduğu şekliyle kırk çeşit yemeği yapılır. Işte size bunlardan biri:

Patlıcan Oturtma: 4-5 patlıcan yeterli, 150 gram kıyma, domates, iki adet sivri biber,  yağ, tuz, soğan ve karabiber. Patlıcanları pişirmeden önce çizgili olacak şekilde soyun ve tuzlu suyun içinde bir müddet bırakın. Yarım saat kadar yeterli. Tencereye iki kaşık yağ ve kıyılmış soğanı, kıymayı, tuz ve karabiberi aynı anda koyun ve biraz kavurup kavurup üzerlerine kabuklarını soymak suretiyle iki domAteşi ekleyin ve suyunu çekinceye kadar bekleyin. Bu arada siz tuzlu sudan çıkartıp kuruladığınız patlıcanları sıvı yağda kızartın ama yakmadan. Patlıcanları yayvan bir tencereye alın ve üzerine hazırladığınız kıymalı içi yayın. Onunda üzerine dilimlenmiş domates koyun. Domateslerin arasına da uzunca kestiğiniz sivri biberleri koyun. Bir su bardağına yakın sıcak suyu tencerenin kenarından yavaşça içine akıtın. Orta ısıda 20 dakika kadar pişirin. 

Dikkat: İleri derecede şeker, mide ve karaciğer rahatsızlığı olanlar iyileşinceye kadar patlıcan yemesinler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder