3 Kasım 2010 Çarşamba

SOYA

Soya

Soyadan bugün bildiğimiz kadarıyla içinde petrol yan ürünleri de dahil olmak üzere 250 çeşitten fazla endüstriyel ürün elde ediliyor. M.Ö 2838' e ait bir kayıtta soyanın Çinde kutsal bir bitki olarak  kabul edildiği geçmektedir. Kemiksiz et veya tarlaların bifteği olarak nitelendirilen soya halen dünyadaki bir milyar insanın yegane protein kaynağıdır. Dünyada sekiz milyon insan protein eksikliği olarak tanımlanan kronik açlıkla karşı karşıyadır. Bizim toplum olarak çok fazla tükettiğimiz ekmeğe bile sadece % 5 oranında soya unu katılmasıyla yeterli ve dengeli beslenemeyen milyonlarca insanın günlük protein ihtiyacını karşılamak mümkündür. Bir insanın yeterli beslenebilmesi için bir günde kabaca kilosu kadar gram cinsinden protein alması gereklidir. Yani 50 kilo bir insanın asgari 50 gram protein alması gerekir.   Et % 17 oranında protein içerir. 50 kiloluk bir insanın günlük protein ihtiyacı 50 gram olduğundan bunu ancak 300 gram et tüketerek karşılayabilir. Et ile aynı kalitede hayvani proteine sahip tek ürün olan soya bitkisi ise ortalama % 40 oranında protein içeriyor. 
Soya Sütü: Su; inek sütünde %87.4, soya sütünde %90 oranında. Protein inek sütünde 3.4, soya sütünde 3.5 oranında. Yağ inek sütünde 3.7, soya sütünde 2.8. Karbonhidrat ise inek sütünde 4.8, soya sütünde 3.1 oranında bulunuyor.
içindekiler: Yüksek miktardaki proteinin yanı sıra içerdiği kalsiyum, fosfor, demir, bakır, kükürt, klor, nikel, sodyum gibi mineraller, A, B1, B2, C, D, E, K vitaminleri ile soya dünyada eşi olmayan bir bitki.

Şeker Hastaları için SoyaBatıda soya unu uzun yıllar şeker hastaları için kullanılmıştır. Düşük nişasta yapısı ile kan şekerini artırmayan soya, lifli yapısı ile de sindirim sistemini yormayarak şeker hastalığını önleyici özelliğe sahip. Diyabet uzmanları şeker hastalarının diyetlerinde  bol lifli ve kepekli gıdalara yer verilmesini, kırmızı et ve diğer hayvani gıdalardan da mümkün olduğunca kaçınılmasını önermekteler. Bu bağlamda soya, hayvani gıdalara eş değer proteini vücuda verme özelliğine sahiptir.    
                      
Soya ayrıca kanseri önleyen etkenlere sahip güçlü bir antioksidan  olan mucize madde "Geniştein"i de içermektedir. Göğüs, akciğer. prostat, deri ve kan kanserini kısaca her tip kanser hücresinin gelişimini engelleyen Geniştein antihormonal etkisi ile bu kanserleri durdurabiliyor. Çocuklukta içilen soya sütünün kansere karşı bir aşı olduğu ise Amerikada yapılan üniversite araştırmalarıyla ortaya konulmuştur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder