4 Kasım 2010 Perşembe

ŞEFTALİ

Şeftali - ( Pfirsichbaum / Pêecher / Peach tree / Prunus persica / Peach ) 

3-5 m boylarında bir meyve ağacı. Bitki, meyveleri için yetiştirilir. Meyveler 5-10 cm çaplarinda, yuvarlak tatlı sulu ve hoş kokuludur. Vatanı Çin’dir. Iran’a, sonra da Anadolu’ya geçmistir. Avrupa’ya da Anadolu’dan yayılmıştır.
Akdeniz bölgesinde yetiştirilen çeşitleri: Flardasun, early amber, sâhil seridinin dis kısmında springtime. Ege ve Güney Dogu Anadolu bölgesinde yetiştirilen çeşitler: Precocissima, sâhil seridinde springtime, early red, dixierd, candinal, starking delicious, redhaven (R-1), redglobe, J.H. Hale Rio-oso-gen, Monroe, triogen, laring, glohaven, cresthaven,  Marmara Bölgesi ve Tokat, Samsun ve Amasya bölgesinde yetiştirilen çeşitler: Dixierd, redhaven (R-1), redglobe, laring, glohaven, cresthaven, blaka J.H. Hale Rio-oso-gen, monroe.

Kullanıldığı yerler: Çiçekleri Kabızlığı giderir ve barsak solucanlarını düşürür. Meyvesi hazmı kolaylaştırır. İdrar yollarını temizler. Bol miktarda idrar söktürür. Basur memelerinden dogan şikayetleri giderir. Safra kesesi ve böbrekler için faydalıdır.

Yemekten Sonra Yerseniz, Yediklerinizin daha çabuk ve kolay hazım olmasını sağlarsınız.

Et ve hamur işlerinin verdiği susuzluğu giderir. Hastalıklara karşı vücudunuzun mukavemetini artırır.

Ucuz Kırışık Giderici: Ve işte bir tane daha cilt dostu. Yüzünüz ve boynunuzdaki kırışıklıklar sizi rahatsız ediyorsa hemen o kısımlara uykudan önce incecik şeftali dilimleri koyun. Yirmi dakika sonra alın ve yıkamadan uyuyun. Bu küre bir müddet devam ettiğinizde bir süre sonra sonuca şaşıracaksınız.

Şeftali Çiçeği: Bir litre kaynar suya 10 gram şeftali çiçeğini atın. Yalnız on dakika bekletip balla tatlandırdıktan sonra çay şeklinde için. Bu hem bağırsakları yumuşatacak hem de öksürüğe iyi gelecektir.

Burkulan ve Yanan YerlereBu yerlere taze şeftalinin yaprağı ve maydanoz lapası yapıp üzerine zeytinyağı ekleyin. Ağrıyan yerlerinize bu lapayı uyguladığınızda ağrı ve acı kesecektir.

İdrar Yollarında Kan Olanlar: Şeftali hem idrar yolu iltihabında hem de idrardan kan gelmesinde idrar yollarını dezenfekte eder, bol idrar söktürür,  vücuttaki fazla suyu atar.

Gelin Şeftaliden Bir de Marmelat Yapalım1 kilo şeftaliyi yıkayıp soyun. Çekirdeklerini ayıklayın. Robotun bıçak ucu ile bir dakika kadar karıştırın. Hafif ateşte yavaş yavaş dört su bardağı şeker ekleyin. Karıştırmaya asla ara vermeyin, kısa sürede marmelat kıvamına gelecektir. Yarım limon suyu sıkıp kavanozlara doldurun ve kapağını soğuduktan sonra kapatın.  

Diğer yararları: Şeftali iştah açar. Harareti keser, sıtmaya iyi gelir, balgam söker. Olgunlaşmış meyvesi mideye iyi gelir, hazmı kolaylaştırır. Sinirleri olumlu yönde etkiler. Zihni performansı yüksek olan kişilerin bolca yemeleri gereken bir besindir. Bol vitamin ve mineral deposudur. Balgam söktürücü özelliği vardır. Gözleri kuvvetlendirir. Hazım zorluğu çekenler için idealdir. Şeftali çekirdeği yağı kulağa damlatıldığında kulak ağrısını dindirir. 150 gr. suya 10 gr. şeftali çiçeği, 25 gr. şeker ilave edilerek çocuklara verilirse bağırsakları yumuşatır. Hafif laksatif ve idrar söktürücü özellikleri de olan şeftali sıkılarak aç karnına bir kaç gün içilmeye devam edildiğinde idrarı çoğaltır ve bağırsak sistemimizin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.

Şeftali Reçeli Bunun için malzeme olarak; 1 kilo şeftali, 6 bardak şeker, bardak su ve 1 limon suyuna ihtiyacınız var.  Şeftalileri yıkayıp kabuklarını soyun, ikiye bölerek içine birkaç damla limon damlatılmış suyun içine koyun. Bir tencereye 6 bardak şeker ve 2 bardak suyu koyup karıştırın ve iki taşım kaynatın. Şeftalileri bıraktığınız sudan çıkartın ve süzün ve hazırlanmış olan şurubun içine atarak kaynatın. Reçel kıvamına gelip gelmediğini anlamak için bir zaman kaynadıktan sonra bir çay tabağının üzerine bir kaç damla damlatın. Eğer damlalar top top oluyorsa kıvama gelmiş demektir. Reçel kıvamına geldikten hemen sonra 1 limon suyu veya bir çay kaşığı kadar limon tuzunu sıcak suda eritip ilave edin ve bir taşım daha kaynatın.
Piştiği kapta soğuduktan sonra kavanoza koyup kapağını sıkıca kapatın. Not : Şeftalilere istediğiniz şekli vererek pişirebilirsiniz. Ayrıca reçelin içine iki tane kuru karanfil katılabilir.

İbni Sina'dan: "Her şeyi çiğne, hatta ezmeleri ve sütü bile. Çünkü ağız irademiz  altında olan yegane hazım organımızdır."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder