3 Kasım 2010 Çarşamba

SOĞAN

Soğan - ( Zwiebel / Olignon / Onion / Basaliye / Allium cepa ) 

Haziran-ağustos ayları arasında yeşilimsi veya pembemsi renkli çiçekler açan, 30-100 cm boylarında, çok yıllık otsu ve soğanlı bir bitki. Yapraklar boru şeklinde, içi bos, mavimsi-yeşil renklidir. Çiçekler küre şeklindeki baslarda semsiye durumunda toplanmışlardır. Tohumları siyah renkli, köşeli ve küçüktür. Soğan çok eskiden beri bilinen kültür bitkilerinden biridir. Sümerler döneminden beri yetiştirildiği ve Kullanıldığı, târihî belgelerden anlasilmaktadır. Soğan, degisik Şekilli, üzeri zarimsi bir kabukla kapli, yakıcı lezzetli ve özel kokuludur. Kültür çeşitlerine göre Şekil ve büyüklükleri degismektedir. Türkiye’de soğan üretimi yapılan bölgelerin basinda Karacabey ve havâlisi gelmektedir. Bu bölgede zirâati yapılan soğan çeşitleri Kantartopu, Imrali veYalova 12’dir. Kantartopu yuvarlak, hafifçe basik, kırmızı kabuklu ve depolamaya dayanıklıdır. Imrali ise uzunca oval, kırmızı-kahverengi kabuklu, lezzetli ve bu bölgede tutulan bir çeşittir. Yalova 12, Sarı soğan olarak da adlandirilir ve kantartopu çesidinden seleksiyon yoluyla elde edilmis beyaz etli, göbekli bir çeşittir.
Kullanıldığı yerler: Soğan çok eski çaglardan beri yemeklere çesni veren bir sebzedir. Yeşil yaprakları ve kuru yumrulari kullanılır. Soğanın içinde C vitamini bulunur ve besleyici ve istah açici bir besindir. İçinde bulunan kükürtlü bir madde soğana acilik verir, gözleri yakar ve yasartir. Soğan, mikroplara karşı koyma gücünü arttirdigindan, bir memlekete gelenin önce biraz çig soğan yemesi sihhati için iyidir. Soğandan sonra kereviz veya sedefotu yenirse, fena kokusu gider. Soğan, birçok faydayi bereberinde getiren bir bitkidir. Idrar söktürür. Idrar tutuklugu ve damar sertliğinde faydalıdır. Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur. Zihin yorgunlugunu giderir. Iktidarsizlikta faydalıdır. Afrodizyak (Cinsel gücü artırıcı) özelliği vardır. Öksürük söktürür, bronslari temizler. Akciger hastalıklari, Astım nöbeti, grip ve soğuk algınlığında faydalıdır.  

Sofralarımızın en vazgeçilmezi olan soğan, aslında bu durumu o kadar hak ediyor ki, bir çok sebze piştiğinde  vitaminlerinin büyük bir kısmını kaybettiği halde soğan sahip olduğu vitaminleri korumaya devam eder.

Antibiyotik Kardeşler: Sarımsağın kardeşi soğan da tıpkı kardeşi gibi antibiyotik vazifesi görür.

Bronş Açıcı: Soğanın bir özelliği de bronşları açmasıdır. Bronşları çalıştırarak öksürüğü söktürür. Akciğer rahatsızlıklarını, astım nöbetlerini, grip ve soğuk algınlığını çok kısa sürede ve kolayca atmaya yardımcı olur.

İçinde Ne VarSoğanın içinde bolca A, B, ve C vitaminlerinin yanı sıra fosfor, kükürt, iyotsilis gibi vücudumuza çok yararlı maddeler bulunduğu gibi antibiyotik vazifesi gören esanslar ve hazım artırıcı fermentler ve kandaki şeker oranını düşürücü glükokinin madde bulunur.

Üre Miktarını Düşürür: Evet soğan vücudunuzdaki fazla suyu almakla en iyi idrar söktürücülerden biri olarak üreyi düşürüp sodyumu atar. Üstelik haricen ikiye bölüp böğürlerinize süreceğiniz soğan bile idrarı söktürür. Siyatik ağrılarınız varsa buna da soğanla masaj yapabilirsiniz. Kanınızda fazla tuz ve üre biriktiyse bütün bunların yanında düzenli olarak günde sekiz on adet soğan yerseniz kısa sürede iyileşirsiniz.

Salgı Bezlerini ÇalıştırırSoğan sinirleri yatıştırır, zihni yorgunluğu, kalp çarpıntısını, ruhi sıkıntıları giderir. Bütün salgı bezlerinizi çalıştırdığı için bu gibi şikayetlerinizde faydasını göreceksiniz.

Insülin Artırıcı: Soğanın size sunacağı en iyi hizmetlerden birisi de pankreas guddesini çalıştırıp insülin ifrazatını artırarak kandaki şeker seviyesinin düşürülmesidir. Şeker hastaları her yemekte küçük de olsa (arpacık soğan ya da daha tatlı cinsi olan kırmızı soğan tercih edilebilir) bir, iki tane soğan yerlerse kanın asitliğini gidererek, şekerlilerin susuzluk ihtiyacını giderir. Bu arada bağırsakları dezenfekte ettiğini ve bağırsak kurtlarının düşmesine de yardımcı olduğunu belirtmek gerekiyor.

SiğildeEl ve ayakta çıkan siğillerin üzerine geceleri soğan suyu sürülerek onlardan kurtulabilirsiniz. Ayrıca dolamanın üstüne bir soğanın zarı bağlandığında dolamayı olgunlaştırır.

Soğanı Yakmayın: Yemek kültürümüzde hak ettiği yere sahip olan soğanı ne yazık ki biraz daha lezzet uğruna yemeklere koyarken yakabiliyoruz. Oysa pişireceğiniz yemeklerde çok az sote edebilir, hatta bütün malzeme ile birlikte çiğ olarak kullanabilirsiniz. Özellikle düdüklü tencerede pişirdiğinizde  bütün malzeme bu şekilde vitamin kaybına uğramadan yararlı bir şekilde pişecektir.

Kalp Dostu: Soğan aynı zamanda kalbinizin de dostudur. Hormonların dengeli çalışmasını sağlayarak vücudunuzu dinçleştirir, dayanıklılığını artırır, yaşlanmayı geciktirir ve bununla beraber kemiklerin, dişlerin ve kan damarlarının sağlam olmasını sağlayıp karaciğeri dezenfekte eder ve onu zehirden arındırır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder