2 Kasım 2010 Salı

NOHUT

Nohut  - ( Kichererbse / Pois chiche / Chickpea / Cicer arientinum ) 

Yemeklik baklagillerden bir bitki. Derin bir kazık köke sâhiptir. Toprak içinde 50-60 cm kadar derine gidebilir. Fazla yankökü vardır. Bunlar toprak yüzeyine yakın olup, böbrek şeklinde nodoziteler (yumrular) ihtivâ eder. Gövdenin toprağa yakın yaprak koltuklarindan meydana gelen çiçek sapları, çiçekleri taşır. Çiçek beslidir ve beyaz, pembe, mavimsi renklerde olabilir. Kendi çiçek tozlari ile döllenirler. Meyveleri siskin oval biçimindedirler. Uç tarafa doğru sivrilmiştir. Ucunda tüyler bulunur. Meyve içinde 1-3 tohum bulunabilir. Tohumlar çakildak, kapçik adıni alan torbalarda meydana gelirler. Tohumlar Şekil, büyüklük ve renk  bakımından degisiklik gösterir. Beyaz, krem, sarımsı, kahverengi renklerde olabilirler.

Türkiye’de yetiştiği yerler: Batı, Orta ve Güneydogu Anadolu. 
Kullanıldığı yerler: Meyveleri bol nişastali ve azotlu maddelerce zengindir. Tâneleri bitkisel protein, demir, kalsiyum ve fosfor gibi mineralleri de ihtivâ eder. Vücudu kuvvetlendirir. Kuru ve tâze hâlde yenilebilir. Besleyici bir sebzedir. Nohuttan Ayrıca, leblebi imâlinde de faydalanılır.

Pişirerek Yediğiniz Nohut: Pişirip yediğiniz nohut soğuktan kaynaklanan bütün rahatsızlıklara iyi gelecektir. Pişirilmiş siyah nohut böbrek rahatsızlıklarında faydalı bir besindir. Pişirilen nohut kendi suyu ile mikserden geçirilip gargara yapıldığında diş ağrılarına iyi gelecektir.

Fosforlu Nohut: Nohutta bulunan fosfor, protein ve vitaminler hem beyni dinlendirir hem de sinirsel rahatsızlıklarda etkilidir.
Nohudun midede oluşan ülser rahatsızlıklarında iyileştirici rol oynadığı unutulmamalıdır.

Hıçkırık mı Tuttu SiziNohut yiyin, nohudun zihin açıcı, kalp çarpıntılarını giderici özelliğinin yanı sıra hıçkırık giderici özelliği hiç de yabana atılacak gibi değildir.

Diğer ÖzellikleriRomatizma ağrılarına yakısı yapılabilir. Işte size hoş bir nohut tarifi:
Humus: İki bardak kadar nohudu bir gece suda bekletin. Nohutları bol suda iyice haşlayın, suyunu süzün, kabuklarını çıkartın. Adeta soyulmuş gibi olsunlar. Haşlanmış, suyu süzülmüş ve kabukları soyulmuş nohutları mutfak robotunda bıçak ucu ile çekin. Başka bir kapta bir bardak tahin, iki limon suyu, biraz karabiber, kırmızı biber ve tuzu karıştırın. Bu karışımı ezilmiş nohutların üzerine ilave edip iyice karıştırın. Eğer fazla koyu oluyorsa biraz su ilave edin, püre kıvamında olsun. Servis tabağına alıp üzerine zeytinyağı gezdirin, süslemek için maydanoz yapraklarından yararlanın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder