26 Eylül 2010 Pazar

İNCİR

İncir - ( Feigenbaum / Figuier / Fig tree / Yemis / Ficus caria / Figue )

Mart-nisan aylarında çiçek açan, 1,5-6 m yüksekliginde, süt tasiyan iki evcikli bir ağaçtır. Yabanî olarak bulunursa da, daha çok yetiştirilir. Yemiş olarak da bilinir. Erkek bitkiler Ficus carica varyete caprificus (baba incir), Dişi bitkiler Ficus carica varyete domestica (yenen incir) ismini alırlar. Çiçekler, çukurlasarak armut biçimini almis ve etlenmis olan çiçek tablasinin iç çeperinde toplu bir hâlde çiçek durumlarıni teşkil ederler. Baba incirin çiçek durumunda çiçek tablasinin ağıza yakın kisimda erkek çiçekler, daha aşağı kısımlarında ise mazi çiçegi denilen verimsiz Dişi çiçekler bulunmaktadır. Yenilmekte olan incirin tozlasmasi mazi böcekleri (Blastophaga grossorum) tarafindan yapilmaktadır. Böcekler yumurtalarini mazi çiçeklerinin yumurtaliklarina birakirlar. Genç böcekler çiçek tablasini terk ederken, çiçek tablasinin ağız kısmına yakın bulunan olgun erkek organ Başçıklarina süründüklerinden, üzerlerindeki çiçek tozlari ile gitmis olduklari Dişi bir bitkinin Dişi çiçegini dölleyebilirler. Olgunlaşma esnâsinda çiçek tablasinin çeperiyle, çiçegin taç yaprakları etlenip tatlilasarak incir denen yalanci meyve hâsil ederler. Asil meyveler esmer renkli olan sert  çekirdegimsi kisimlardir. Yurdumuzda incir en çok Izmir-Aydin yöresinde yetiştirilmektedir. En meshur ve en lezzetli incir de Izmir inciridir. Izmir incirinin Dışında şeker inciri, mor incir, Sultan Selim inciri, yediveren inciri, kavak inciri ve patlıcan inciri gibi çeşitleri de vardır. Sultan Selim ve kavak inciri Istanbul ve çevresinde yetiştirilen mor renkli ve tatli bir incirdir. Incirin Kurutulmuşu da çok degerli olup, iyi bir besin kaynagidir. Kuru incirlerin de ince kabuklu ve çok tatli olan “Sarı lop” ve kalın kabuklu hafif yeşilimsi “gök lop” gibi çeşitleri vardır. 
Türkiye’de yetiştiği yerler: Ege veAkdeniz bölgesi. 

Kullanıldığı yerler: Incir meyvelerinde şeker, organik asitler, sâbit yag ve vitaminler (A,B,C) vardır. Meyveleri gerek yas olarak gerek kuru olarak yenmektedir. Kuru meyveler balgam söktürücü olarak, yumuşatıcı olarak kullanılır. Halk arasında sütle kaynatilan incir ses kisikligina karşı kullanılır. Incir, kalbe ferahlik verir. Kuluncu ve sindirim organi sancılarını giderir. Ayrıca, yas dalları kirildiginda akan sütümsü beyaz sivi, nasir ve sigillere sürülürse tedavi eder.
Midenizin Dostu incir: Taze incir yaprağı bulabilirseniz bu yapraklardan 250 gr. kadar toplayın, 1 litre suda kaynatıp bir gece bekletin. Sabah akşam bir çay bardağı içerseniz mide ağrılarınıza iyi gelecektir. Ancak incirin meyvesini dut ile birlikte yemek mide için iyi değildir. Incir sütü allerjendir ve dalağa zarar verir.
Ceviz ve İncir: Inciri cevizle birlikte yerseniz hem vücudunuzu zehirlerden korur, hem de bronşite iyi gelerek öksürüğü keser. Nezle için de faydalıdır.
Süt ve İncir: İnciri sütle ya da sirkeyle eğer oda olmazsa yalnızca zeytinyağına batırıp yiyerek basur şikayetinizi ortadan kaldırabilirsiniz.
Sesini Çok Kullananlar: Sesiniz kısıldığında hemen bir inciri bir su bardağı kadar sütün içine koyup bir cezvede kaynatın. Ilık ılık bu şurubu için, çok yararını göreceksiniz.
Nasır ve siğiller için incir sütü: Yaş dalları kırıldığında akan sütümsü beyaz sıvı, nasır ve siğillere sürülür.
Şişmanlamak istiyorsanız: Yaşı kurusundan daha fazla tercihe şayan olan incir vücuda kuvvet verir. Anasonla beraber yenen incir hem kan yapar, hem de şişmanlatır.
 Bağırsak iltihabı olanlar inciri çok yemelidirler.
 İncir, kalbe ferahlık verir, kuluncu ve sindirim organı sancılarını giderir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder