6 Eylül 2010 Pazartesi

DUT

Dut

Ağacı gibi kendisi de çok sağlam ve sağlıklı olan dut bir çok şekilde istifade edebileceğimiz bir meyvedir. Pekmezi, pestili, sucuğu, sirkesi ve bulaması yapılır. Karadeniz taraflarında nardek denir ki, pekmeze su katılmak sureti ile yapılır; harika bir içecektir. Hamur işi yemeklerin yanında ya ayran verilir ya da nardek.
Taze veya kuru olarak da tüketilen dutun içinde çeşitli organik asitler, pektin ve şeker vardır. Beyaz ve kara dut olmak üzere iki güzel cins meyvesi vardır ki kara dut aynı zamanda şarkılara geçmiştir şairin mısralarından.


İdrar SöktürücüEvet beyaz dutun 15-20 gram yaprağı üç su bardağı su ile kaynatıp içilirse iyi bir idrar söktürücü olduğu görülür. Bu terkip aynı zamanda ateş düşürücü olarak da kullanılmaktadır.

TamponDutun taze yapraklarıyla derideki yaralara ve burundaki kanamalara tampon yapılırsa kanamaları durdurur.

Kan Yapıcı : Dut hangi şekilde tüketilirse tüketilsin iyi bir kan yapıcıdır. Kişinin kilo almasını sağlar ve iştah açar. Sabahları bir su bardağına koyduğunuz 1/4 oranındaki pekmezi sulandırıp (nardek denilen şey bu işte) içmeyi alışkanlık haline getirirseniz bu hususta çok faydasını göreceksiniz.

Kara DutŞiirlere konu olan kara dutun yaprakları ve kabukları kaynatılıp elde edilen sıvı ile gargara yapılırsa boğaz, ağız ve diş eti iltihaplarına iyi gelir. Ancak kara dut kabız yapabilir.

Bağırsaklarda Tembelliğe SonBöyle bir şikayeti olanlar sabah aç karnına olgunlaşmış beyaz dut yer ve üzerine su içerlerse bağırsaklarının çalışmasını sağlamış olurlar. Ancak bu durum abartılırsa bu kez de ishale sebebiyet verebileceği bilinmelidir.

Dutun anjine iyi geldiği rivayet edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder