8 Eylül 2010 Çarşamba

GELİNCİK

Gelincik - ( Klatschmon / Coquelicot / Corn poppy / Corn rose / Papaver rhaeas / Poppy / Coquelicot )

Haşhaşın yeğeni olan gelincik, kısa süren hayatında hem güzelliği ile hem de özellikleriyle bize dost olan bir çiçektir. Mayıs-ağustos ayları arasında, kırmızı renkli çiçekler açan, 20-30 cm boyunda bir veya bazen çok senelik otsu ve beyaz sütlü bir bitki. Buğday tarlalarında, ekilmemiş yerlerde çok rastlanır. Gövdeleri dik ve tüylüdür. Çiçekler dalların uçlarında bulunur. Çanak yaprakları çiçek açma esnâsında dökülür. Çiçekleri de çabuk dökülür. Meyveleri sarımsı esmer renkli olup, deliklidir ve bu deliklerden tohumlar saçılır. Hafif yumuşatıcı ve uyuşturucu bir etkisi vardır. Öksürük ve nezle gibi hastalıklarda yumuşatıcı olarak şurubu kullanılabilir.

Türkiye’de yetiştiği yerler: Hemen hemen her yerde yetişmektedir.

Içinde neler var? : Bileşiminde zamk, şeker, müsilaj ve çok az miktarda alkaloit bulunur.

Nasıl kurutulmalı?Gelincikleri mevsiminde toplayıp bir gazete kağıdı üzerine serin, sonra onu açık havaya çıkarın kurusun. Kurumuş gelincikleri ihtiyacınız olduğunda kullanmak üzere kavanozlarda saklayabilirsiniz. 

Saçlarınızı Gelincikle BoyayınSize doğal ve saçlarınıza zarar vermeyecek bir saç boyası formülü vermek istiyorum. Gelincikle cevizin yeşil kabuklarını birlikte kaynatın, sonra içine istediğiniz renkte bir miktar kına ekleyin. Elde ettiğiniz bu karışımı saçlarınıza sürün ve bir miktar bekletin, işte size istediğiniz renkte bir saç. 

Gelincik Şurubu Ne işe YararGelincik şurubu veya içinde gelincik bulunan şuruplar (ıhlamur olabilir) bronşit, anjin, boğmaca, astım ve uykusuzlukta çok yararlıdır.

Şurubu Nasıl Yapılır? 3 gram kadar gelincik çiçeklerini 1 litre kadar suda haşlayıp sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez için. Her defasında bir bardak içmeniz kafi. Bu şurup yukarıda saydığımız hastalıklara iyi geleceği gibi kişinin rahat uyumasını da sağlar.

Yanıklarda Zeytinyağı ile karıştırılıp halledilen gelincik çiçekleri az dereceli yanıklarda işe yarayacaktır.

Uykusuzluk içinGeceleri uyuyamama problemi yaşıyorsanız gelincik çiçeklerini sütle kaynatıp hafif derecede balla tatlandırın. Bir iki bardak içeceğiniz bu sütlü gelincik şurubu hem uyumanıza yardımcı olacaktır; hem de öksürük, karın ağrısı, baş ağrısı , balgam gibi rahatsızlıklarınıza da iyi gelecektir. (özellikle çocuklarda )

Kullanıldığı yerler: Kullanılan kısımları çiçekleridir. Çiçekler güneşte ve mümkün olduğu kadar çabuk kurutulur. Bileşiminde zamk, şeker, müsilaj ve çok az miktarda alkaloit bulunur. Hafif yumuşatıcı ve uyusturucu bir tesiri vardır. Öksürük ve nezle gibi hastalıklarda yumuşatıcı olarak surup hâlinde verilir. Uykusuzlugu giderir. Yanıkları iyileştirir. Çiçekleri su içinde siselerde güneşte bekletilerek şerbeti çıkarılır. İçine limon tuzu konursa rengi çabuk ve daha güzel çıkar. Yazin serbet olarak içilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder