6 Eylül 2010 Pazartesi

EBEGÜMECİ

Ebegümeci( Hubbaz / Malva silvestris / Feuille de mauve / Mallow )

Çiçekleri şifalı olan, yaprakları da sebze olarak yenilen, kendi kendine yetişen bir ottur.  20-70 cm boyundadır. Yaprakları sarmaldir. Mayıs-Ağustos ayları arasında çiçek açar. Yaprak ve çiçeklerinde fazla miktarda "müsilaj" vardır. Yaprak ve çiçekleri taze iken kullanılır. 


Hemen bir bahçe kenarında kolayca bulabileceğiniz yaprakları geniş ve parçalı, çiçekleri kırmızıya çalan pembe renkli bu bitkiyi yaz aylarında toplayıp kurutun. Kış için bir kutuda muhafaza edin. Eğer bu zahmete katlanmak istemiyorsanız, aktarlar başvuracağınız son mekanlar olmalı.

Yüzyıllardır ŞifaBilinen en eski metinlerde bile göğüs hastalıklarının tedavisi için kullanılan bir bitkidir ebegümeci. Göğsünüzü yumuşatmak için kolayca yapabileceğiniz şu tarifi deneyin; 1 litre suda 40 gr. kadar ebegümecini haşlayın yalnızca 10 dakika dinlendirip aralarda birer çay bardağı için, mutlaka tatlandırmanız gerekiyorsa lütfen balla tatlandırın.

Hazır YemekVakti çabuk tükettiğimiz, yinede her şeye birden yetişemediğimiz günümüzde hazır gıdalara da rağbet arttı elbette. Işte size basit ancak çok şifalı hazır bir yemek; taze ebegümecini iyice temizleninceye kadar yıkayın, çok az yağ, çok az su ve pirinçle ıspanak gibi pişirin, sarımsak yoğurtla servis yapın. Eğer bu şekilde tüketmek istemiyorsanız yapacağınız herhangi bir sebze çorbasının içine taze veya ufalanmış kuru ebegümeci katıp çorbanızı daha lezzetli ve daha yararlı hale getirebilirsiniz.

Ateş DüşürücüEbegümeci ateşli hastalıklarda ateşi düşürür ve vücuda rahatlık verir.

Boğaz Ağrılarına : Boğazınızda ağrı başladığını hissettiğinizde bir tutam ebegümecini bir cezvede haşlayın (üzerine kaynamış su ekleyin). Beş dakika kadar dinlendirdikten sonra cezveden süzerek çıkardığınız ebegümeci yaprak ve varsa köklerini de temiz bir tülbend6in üzerine sıcak sıcak yayıp hemen boğazınıza bağlayın.. Bu lapa soğuduktan sonra aynı işlemi birkaç defa tekrarlayın.. Bu arada geride kalan suyuna bal ekleyip gargara yapın, hem de için. 

Midenizin Dostu Yaklaşık 10 gr. kadar ebegümeci kökünü 1 lt. suda kaynatıp kullanın, midenizi düzeltir, bulantı ve kusmaları önler. Bağırsaklara yumuşaklık verir, idrar söktürüp göğsü yumuşatır.

Böcek SokmalarındaEğer ebegümeci yapraklarını yakı şeklinde arı ve böceklerin soktuğu kısımlara koyarsanız faydasını göreceksiniz. Zehirli örümcek sokmalarına karşı lapası iyi gelir. Ayrıca mesane ve böbrek yaralarında çiçeğinin suyu kaynatılıp içilirse şifa bulunur

Kullanıldığı yerler: Göğsü yumuşatır, öksürügü keser. Mide ve barsakların düzenli çalışmasını saglar, Kabızlığı giderir. Ateşi düsürüp, vücuda rahatlık verir. Boğaz ve bademcik iltihablarini giderir. Lapasi, çibanrlarin Olgunlaşmasini saglar. Burun kanamasini durdurur. Dis eti hastalıklarını tedavi eder, mide Ağrısini keser.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder