20 Eylül 2010 Pazartesi

HAVLICAN

Havlıcan Otu - ( Alpinia ficinarum / Galgant / Alpinia / Galingale / Alpinia officinarum )

Bir çenekliler sınıfının Zencefilgiller familyasından güzel çiçekli, ıtırlı, çok yıllık, otsu bitkidir. Galangal veya Çin zencefili olarak da bilinir. Toprak üstü sapları çok fazla dallanmış kök saplarından çıkar, ilâve sapları da olabilir. Bir metreden fazla yüksekliği vardır. Kırmızı çizgili çiçekleri beyaz yaprakları bulunur. Havlıcan çok cazip çiçeklerinin ve kokusunun güzelliği sebebiyle aranan bir bitkidir. Asıl vatanı Uzak Doğu olan havlıcan bizde de aktarlarda rahatça bulunabileceği ve ev eczanemizde bulunması gerektiği unutulmamalıdır.

Kullanıldığı Yerler: Kurutulmuş rizomları (kök sapları) hamur işlerinde kullanılır. Bu rizomlardan elde edilen yağ sarı sıvıdır. Serinletici olup, kâfur benzeri kokuya sâhiptir. Kurutulmuş rizomlari ve türevleri acımtırak aromalıdır. Havlıcan kökü, meşrubatlarda, dondurma, şekerlemelerde, tarım ürünlerinde ve çikolata çeşitlerinde kullanılabilir. Rizomlari ayrıca zencefil gibi baharat olarak da kullanılır. Tıbbî faydasının çok olduğu bilinmektedir. 

Kaynatilan suyu bir miktar içilirse mîde ağrılarına, romatizma ve kulunca iyi gelir. Bel gevsekligi, çocukların yatagi kirletmesini önler. Balgam söktürür, tükürük ifrâzâtini arttirir. Ağız kokusunu giderir. Mafsal ağrılarına ve mîde eksimesine iyi gelir.

Romatizma ve Mide için4 - 5 gram kadar havlıcan yaklaşık bir litre suda kaynatılır ve günde düzenli olarak 3 çay bardağı içilirse hem vücutta oluşan ağrılara, hem mideye, hem de romatizmaya iyi geldiği bilinmektedir.

İdrar KaçırmaHavlıcan tozu şekerle beraber 6 - 7 gram olarak yenilirse hem bel gevşekliğine, hem de yatağa idrar kaçırmalara iyi gelir. Çocuklar 1 - 2 gram kadar almalıdırlar.

AyrıcaBalgam söktürür, ağız kokusunu giderir, hanımların hastalıklarını düzenler. Dimağı güçlendirir, bel gevşekliğine, mafsal ağrılarına, , kulunca ve kalp kaynaklı ağrılara, soğuktan kaynaklanan baş ağrılarına, mide ülserine siyatiğe, sıraca ve kansere karşı kullanılır. Gaz gidericidir, çocukların yatağı ıslatmalarını engellemekte yardımcı olur.

Afrodizyaktır3.2 gramı dövülüp bir miktar sütle kaynatılıp içildiğinde afrodizyak etkisinden yararlanılabilir, dikkatli olmak şartıyla... Çünkü fazlası kalbe zararlı olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder