6 Eylül 2010 Pazartesi

DEVEDİKENİ

Devedikeni  - ( Circium arvense / Chardon / Yabani enginar ) 

Bileşikgillerden, tarlada yetişen 1 metre kadar boyunda bir bitkidir. Ince ve çengelli bir yapıya sahiptir. Yaşken güzel koku verir. Kuruyunca kokusunu kaybeder.  



Kullanıldığı yerler: Ateşdüşürücü, terletici ve vücuda rahatlık verici olarak kullanılır.

Bileşikgillerden, tarlada yetişen 1 metre kadar boyunda bir bitkidir. Ince ve çengelli bir yapıya sahiptir. Yaşken güzel koku verir. Kuruyunca kokusunu kaybeder. Eğer hala tanışmadıysanız hemen bir aktara gidin ya da şehrin biraz dışına çıkıp boyu 90 santimle 3 metre arasında değişen üst çiçeği rozet şeklinde olan ancak yaprakları, çiçekleri ve her yeri dikenlerle kaplı bu bitki ile tanışın. Eğer ona bilmeden dokunduysanız bile devedikeni size kendisini hemen fark ettirir.

Kutsal Diken, Okunmuş DikenEvet Kızılderililer deve dikenini böyle adlandırıyorlarmış. Deve dikeninin kökleri ve sapını çiğ ya da pişmiş olarak yiyebilirsiniz. Yapraklarını taze iken çay olarak kaynatabilirsiniz. Bitkinin her tarafı madensel besin açısından çok zengindir. Egzamayı da iyileştirdiği rivayet olunur.

Başka Ne işe Yarar?Eski Kızılderili hekimler deve dikenini karın ağrılarında, hazımsızlıkta, ateş düşürmek ve ayrıca bağırsak parazit ve kurtlarını düşürmek için, birde sütü olmayan annelerin tedavisinde kullanıyorlardı. Ayrıca bu bitkilerin iç organları güçlendirdiği ve her türlü ağrıyı kestiği de bilinmektedir.

Gitmişken Sığırkuyruğuna da BakınEğer bilmiyorsanız deve dikeni almak için aktara gittiğinizde bir de sığırkuyruğu isteyin. Faydalarını öğrendiğinizde deve dikeniyle birlikte onu da alıp öyle çıkacaksınız aktardan.

Sığırkuyruğu ÇayıBulunduğu her ülkede şifalı ot olarak kullanılan bu bitkinin yapraklarından kaynatılan çay mesane, böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir. Sinirleri yatıştırır. Akciğer ve kalp hastalıklarında yardımcı olarak kullanıldığı bilinir.

Antibiyotik ÖzelliğiSığırkuyruğu çiçeğinin yağı ise kulak ağrılarında, siğil, ezik, burkulmalar ve sıyrıklarda kullanılır. Yine dıştan kullanıldığında hemoroite, tümöre, boğaz şişliklerine ve adale yorgunluklarına iyi gelir.

Anne Sütünü Çoğaltır ve Kuvvet Verir: Bir miktar deve dikeni kaynatılıp balla tatlandırıldıktan sonra çay gibi içilirse anne sütünü artırır ve bünyeye kuvvet verir.

Karaciğer KifayetsizliğiDeve dikeninin içinde bulunan silymarin, karaciğer için iyi bir ilaçtır. Bunun için deve dikeni tohumlarını kaynatıp balla tatlandırdıktan sonra içmelisiniz.

Ayrıca Deve Dikeni: Çay şeklinde demlenip içildiğinde; mideyi kuvvetlendirir, hazmı kolaylaştırır, iştah açıcıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder