6 Eylül 2010 Pazartesi

DOMATES

Domates

Aslen Amerikalıdır. Perulu veya Meksikalı olduğuna dair rivayetler vardır. Dünya mutfaklarında yaygın kullanımı oldukça geç zamanlardadır. 18. yüz yıldan itibaren bütün dünyada bilinmeye ve kullanılmaya başlanmıştır. Şu andaki kullanımı dikkate alınırsa kısa zamanda kendisini epeyce sevdirmişe benzer. Hani bunda da karlı çıkan biziz, çünkü domates tam bir vitamin deposudur. Başındaki taç ile o, mutfağımızın kraliçesidir.


Bakın içinde Neler Var? A, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminleri ile protein, karbonhidrat, selüloz, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum ve potasyum.

Damla Hastalığı Ve RomatizmaBu rahatsızlıklardan yakınmalarınız varsa yaz mevsiminde domAteşin olgun zamanlarında her sabah büyük bir bardak domates suyu içmelisiniz. Tek başına içmek size zor gelirse içine biraz kereviz suyu ekleyebilirsiniz.

KoruyucuArtık hormonsuz domates bulmak imkansız hale geldiyse de gün içinde alacağınız dört beş tane hormonsuz domAteşin kansere karşı koruyucu olduğu bilinmektedir. Aynı sayılardaki elma da aynı işlevi görür.

Cildinizi TazeleyinDomAteşi ister çiğ ister yemeklerde kullanın cildinize tazelik ve canlılık verecektir unutmayın.

Kurumuş Domates YapraklarıEvinizi haşerelerden korumak için pratik bir öneri: Odalarınızın muhtelif yerlerine koyacağınız birer demet kurutulmuş domates yaprakları sizi bu dertten kurtaracaktır.
Eğer her hangi bir yerinizi böcek ısırdıysa taze domates yaprağı ile o yeri ovun, etkisini hemen göreceksiniz. Eğer domates yaprağı bulamazsanız maydanozun da aynı işte kullanılabileceğini unutmayın.

Diğer ÖzellikleriDomates aynı zamanda kabızlık giderici, hazım kolaylaştırıcı, kan inceltici ve çıbanlar için ilaç olma özellikleriyle de tanınır. Dikkat
Basur, mayasıl ve yoğun karaciğer şikayeti olanlara domates zararlıdır. Bunun için karaciğer kuvvetlendirici yiyeceklerle beraber yenilmelidir.

Bir ÖneriÜç hafta düzenli olarak günde bir bardak olmak üzere tüketilen domates suyunun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini unutmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder