20 Eylül 2010 Pazartesi

IHLAMUR

Ihlamur - ( Linde / Tilleul / Linden tree / Linder tree / Tilia / Tilia silvestris / Linden )

Haziran-ağustos ayları arasında beyazımsı-Sarı renkli, hoş kokulu çiçekler açan, yüksek boylu ağaçtır. Genellikle ormanlarda tabiî olarak bulunursa da, süs ağacı olarak park ve bahçelerde de yetiştirilmektedir. Yaprakları saplı, ucu sivri, kenarları dişli, taban kısımları kalp biçiminde, üst yüzü yeşil, alt yüzü beyazımsı yeşil ve tüylüdür. Çiçekler, en az üçü bir arada olmak üzere sarkik durumlar teşkil eder. Çiçek örtüsü kayık şeklinde, sarımsı-yeşil renktedir. Meyveleri küre Şekilli ve tek tohumludur. Ihlamur ağacı filizden iyi büyür. Azami bir sene yaşar. 

Ihlamurun, kış ıhlamuru (T. cordata), yaz ıhlamuru (T. platyphyllos), kırmızı ıhlamur (T. rubra) ve gümüsî ıhlamur (T. tomentosa) gibi türleri bulunmaktadır.

Türkiye’de yetiştiği yerler: Marmara ve Karadeniz bölgesi. 

Kullanıldığı yerler: Güzel kokulu çiçeklerinden dolayı ve bir gölge ağacı olarak yetiştirilir. ıhlamur çiçegi yatıştırıcı, idrar verici, göğüs yumuşatıcı ve balgam söktürücü olarak çay halinde kullanılır.ıhlamur çiçegi banyosunun da yatıştırıcı bir özelliği vardır. Balla karıştırılıp içilirse mide ülserine faydalıdır. Kan dolasimini düzenler.

Ormanlarda tabiî olarak bulunan, park ve bahçelerde de süs ağacı olarak yetiştirilen ıhlamur, haziran-ağustos ayları arasında beyazımsı-Sarı renkli, hoş kokulu çiçekler açan, yüksek boylu bir ağaçtır. Yaprakları saplı, ucu sivri, kenarları dişli, taban kısımları kalp biçiminde, üst yüzü yeşil, alt yüzü beyazımsı yeşil ve tüylüdür. Çiçekleri, en az üçü bir arada olmak üzere sarkıktır. Çiçek örtüsü kayık şeklinde, sarımsı-yeşil renktedir. Meyveleri küre şeklinde ve tek tohumludur. ıhlamurun, kış ıhlamuru (T. cordata), yaz ıhlamuru (T. platyphyllos), kırmızı ıhlamur (T. rubra) ve gümüşî ıhlamur (T. tomentosa) gibi türleri bulunmaktadır.

Bu hoş kokulu tanıdık bitki aynı zamanda iyi bir ev ilacıdır. Ihlamurun içinde uçucu yağ, tanen, şeker, C ve P vitamini reçine ve enzimler bulunur.

Öksürük ve Balgam için: Ihlamuru kaynatıp içtiğinizde hem göğsünüzü yumuşatır hem de rahatlatıp terletir.

Mide Şikayeti Olanlara : ıhlamuru tek başına kaynatıp içerseniz hazmı kolaylaştırır. Bunun yanı sıra ıhlamurun içine biraz kekik, nane ve rezene ile kaynatıp içerseniz hem mide yanmalarına, hem de kusma türü rahatsızlıklara iyi gelir.

Cildinizde Leke mi Var? : Hemen ıhlamuru suda kaynatıp sıvı sümüksü bir hal alıncaya kadar bekletin. Sonra bu sıvıyı lekelere sürün faydasını göreceksiniz. Yine aynı şekilde elde edeceğiniz ıhlamurla kırışıklıklara masaj yaparsanız iyi sonuç alacaksınız.

Strese : Stres için ıhlamur çayı iyi gelir. Içine çok az karanfil atarsanız hem tadına güzel bir tat katmış olursunuz, hem de sizi sakinleştiren etkisini arttırırsınız.

Grip ve Nezle Olunca: Grip ve nezle olunca ıhlamuru hiç eksik etmeyin. Bilinmelidir ki bu tür hastalıklarda ıhlamur sadece terlemeyi sağladığı için değil, aynı zamanda vücudun direncini de artırarak tedaviye yardımcı olur.

Göz Çapaklanmalarında: ıhlamuru kaynatın ve süzün. Pamuk yardımı ile gözlerinize kompres yapın. Hem çapaklanmaları önleyecektir, hem de gözünüzü dinlendirecektir. Gözlerinize kompres yaparken gözünüzü kapatmayı unutmayın.

Saçlarınıza da ıhlamur: ıhlamuru kaynatıp elde ettiğiniz su ile ara sıra saçlarınızı yıkayarak saçlarınızın beslenip kuvvetlenmesini sağlayabilirsiniz. Bu işlemden sonra saçınızı durulamayı ihmal etmeyin.

Diğer Özellikleri: Kan dolasimini düzenler. Kabızlıkta da ıhlamurdan yararlanabilirsiniz. Kramplar için de ıhlamurun iyi bir ilaç olduğunu unutmamalısınız. Sabah aç karnına içilmeye devam edilen ıhlamur zayıflamak isteyenlere bu hususta yardımcı olacaktır.

Yan etkisi var mı? : Uzun süre ve fazla miktarda kullandığınızda kalbinize zarar verebileceğini unutmamalısınız.

Migren için: Eğer ıhlamuru portakal yaprakları ile birlikte kaynatıp içerseniz bu içeceğin migren ağrılarınıza iyi geleceğini bilin.

Kabızlık, gaz sorunu, uykusuzluk gibi sorunlara iyi gelen ıhlamur, mükemmel bir yatıştırıcıdır. Gelelim bunca güzel özelliğiyle ıhlamurun bebeklerimize ve çocuklarımıza nasıl faydalı olabileceğine…
Ihlamur, tedavi edici özellikleriyle en faydalı bitkilerden biridir. Hazımsızlık, kabızlık, uykusuzluk gibi rahatsızlıklara karşı tedavi edici olmasıyla beraber, ıhlamurun bir de yatıştırıcı özelliği vardır. Gelelim bunca güzel özelliğiyle ıhlamurun bebeklerimize ve çocuklarımıza nasıl faydalı olabileceğine…
Bebekler ve çocuklar büyürken zaman zaman gaz sorunu yaşayabilir. Ihlamur, sindirim sistemini çok iyi çalıştırır, dolayısıyla gaz çıkarmayı da kolaylaştırır. Bu durumda püf noktası, ıhlamurdan nasıl faydalanılacağını bilmekte… Bebekler için ıhlamur hazırlarken yapraklar kullanılmamalı, ıhlamurun yalnızca çiçekleri kullanılmalıdır. Alacağınız bir tutam ıhlamur çiçeğini bir fincanda, üzerine kaynar su ekleyip 10 dakika demleyin. Sonrasında bebeğinizin içebileceği ılıklığa ulaşmış ıhlamur çayından bebeğinize en fazla üç çay kaşığı verebilirsiniz.
Ihlamur muhteşem bir sakinleştirici ve rahatlatıcıdır. Bebeğinize vereceğiniz ıhlamur çayı ile huysuzlandığı günlerde, rahatlamasını ve sakin bir uykuya kavuşmasını sağlayabilirsiniz.
Hepimizin bildiği üzere, ıhlamur soğuk algınlığına da bire birdir. Altı aydan büyük ve anne sütü almayan bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmek için soğuk kış aylarında ıhlamur içirerek, bebeğinizi soğuk algınlığına karşı koruyabilirsiniz.
Ihlamurun faydalarından yararlanırken kullanılan miktara dikkat etmelisiniz, özellikle söz konusu bebek ve çocuklarsa… Altı aydan ufak bebeklere günde en fazla üç defa, üçer çay kaşığı verilebilir. Altı ay ve üzeri bebeklerde ufak bir çay bardağı kadar ıhlamur çayı kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder