6 Eylül 2010 Pazartesi

DEREOTU

Dereotu - ( Dill / Aneth / Anet / Tereotu / Anethum / Anethum graveolens / Peucedanum graveolens ) 

Nisan-haziran ayları arasında, Sarımtrak renkli çiçekler açan 30-70 cm boyunda, güzel kokulu, bir senelik otsu bir bitkidir. Dereotu, durakotu olarak da bilinir. Rutubetli, sulak ve gölgeli yerleri sever. Gövdesi dik, dalli, tüysüz, üstü çizgili ve içi bostur. Yapraklar ince ve dar parçalı, koyu yeşil renkli ve etlidir. Yaprak sapının alt kısmında gövdeyi saran geniş bir yaprakçık bulunur. Alt yaprakları saplı, üst yapraklar sapsızdır. Çiçekler bileik şemsiye durumunda toplanmışlardır.

Türkiye’de yetiştiği yerler: Marmara, Ege, Akdeniz bölgelerinde bahçelerde yetiştirilir.

Yetistirilmesi: Dereotu ekilecek yer, ilkbaharda bellenir ve yanmis gübre ile gübrelenir. Hazirlanan yere serpmek sûretiyle tohum ekilir. Bir tahta yardımıyla bastırılarak, tohumların toprakla temasi saglanir. Ekilen tohumlar, 3-4 hafta geçtikten sonra çimlenir. Yabanci otlar görüldügü zamanlarda elle yolunarak temizlenir, sulamalar yapılır. Hasadı, yaprakları kesmek suretiyle olur ve yikanip demet hâline getirilerek pazara sevk edilir.

Kullanıldığı yerler: Bitkinin kullanılan kısmı meyveleridir. Meyveler eylül sonunda toplanır ve gölgede kurutulur. Meyvelerinde sâbit ve uçucu yağ, pektin ve azotlu bileşikler vardır. Meyveler yatıştırıcı, mide ve bağırsak gazlarını önleyici olarak kullanılır. Hazımsızlık ve hıçkırığa da tesiri iyidir. Yaprakları da yemek ve salatalarda kullanılır. 

Gözünüz içinEvet dereotu ( şayet göz iltihabınız varsa ) bir miktar su ile kaynatılıp göze kompres yapılırsa iltihabın çabuk iyileşmesini sağlayacaktır.

Gaz SöktürürDereotu yemeklere, salatalara ilave edilerek veya tek başına yenildiğinde bağırsak gazlarını harekete geçirerek gaz söktürür. Böylelikle hazım problemlerine iyi gelir.

En Önemli Özellikleri: 
Dereotu düzensiz regl kanamalarından şikayetçi olan hanımlar için çok yararlıdır.
Damarları açma özelliği vardır. Kan deveranının da kolay olmasını sağlar.
Dereotu tohumlarının kaynatılıp balla içilmesinde strese karşı şifa vardır.
Dereotundan demleyeceğiniz çay basur sancılarına iyi gelir.
Dereotu çayı mide bulantılarında da kullanılır.
Emziren anneler dereotunu düzenli olarak kullandıklarında sütlerinin artacağını bilmelidirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder