8 Eylül 2010 Çarşamba

GÜNLÜK

Günlük  - ( Buhur / Boswellia / Styrax / Frankincense / Encens ) 

Boswelia türleri (ak günlük)Liquidambar orientalis Miller (kara günlük) Ak günlük Burseraceae, kara günlük Hamamelidaceae familyasındandır. Kara günlük, buhur kabuğu, günnük ve yahudi günlüğü olarak da tanınır. 

Tropik bölgelerde yetişen "Sigala (Amber) Ağacı"ndan elde edilen yağdir. Sigala yağınin mart ayindan itibaren sekiz ay süre ile üretimi yapilmaktadır. Bu yağ ağacın salgı hücrelerinde meydana gelir. Salgı hücreleri bitkide tabii olarak fakat az miktarda bulunmaktadır. Ağaçlarda yaralama sonucu balsam meydana gelir ve bu yaralama sırasında salgı hücrelerinin sayısı da artar. Yaralama kepçe gibi biçaklarla yapilmaktadır. Yara yeri 15-20 günde bir derinlestirilmektedir. 3-4 yaralamadan sonra balsam teşekkül eder. Ağacın kabuk kısmı, odun kısmına kadar siyrilmak süretiyle balsam toplanır. Bir kazanda yarim ile bir saat kaynatılır. Böylece kabuklardan ayrilan balsam, dibe çöker, kabuklar suyun üzerinde kalır. Bu kabuklar yabalarla alinarak bir preste sikilir ve akan balsam ile su havuzlarda toplanır. Bir süre dinlendirilince,  balsamin bir kısmı dipte, bir kısmı suyun üstünde olmak üzere toplanarak sudan ayrılır. Kazanin dibinde kalan balsam ile havuzlarda biriken balsam birlestirilir.  Kalan yongalar kurutulduktan sonra “buhur” veya “günlük” adı altında satilmaktadır. 

Kullanıldığı yerler: Nefes darlığıni giderir. Tütsü olarük kullanılır.

Nerede kullanılır?Ak günlüğün, kuvvet verici, yatıştırıcı, idrar söktürücü, adet giderici, romatizma ağrılarını giderici etkileri vardır. Günde 1-4 gr kullanılır.Kara günlüğün dumanı antiseptiktir. Her ikisi de mabetlerde tütsü olarak kullanılır.  Ülkemizde kara günlük yetişir ve Türkiye’nin ihraç maddelerindendir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder