8 Eylül 2010 Çarşamba

GREYFURT

Greyfurt - ( Papmelmuse / Grapfefruit / Pamplemousse / Grapefruit, shaddock / Altıntop / Kızmemesi / Citrus grandis / Citrus decumana / Citrus aurantium )

Vatanı Çin ve Hindistan olan greyfurt, yaprak dökmeyen, küçük ağaçlardandır. Yaprakları derimsi, çiçekleri, beyazımsı renkli, meyveleri büyük, toparlak yassı, açık Sarı renkli, ince kabuklu, bol usârelidir. Meyvelerinin çekirdekli ve çekirdeksiz cinsleri bulunur. Bileşiminde uçucu yağ vardır. Meyve dilimlerinin kabukları soyulunca acılık kalmaz, rahatlıkla yenebilir.  Bol C vitaminli, sarı benizli, neredeyse kendine faydası yok bunun dedirtecek kadar solgun ve hantal dostumuzu nedense tadındaki acılık nedeniyle pek az  tüketmekteyiz. Birçok çeşit ve kültür formlariyla bütün subtropikal memleketlerde yetiştirilen, yaprak dökmeyen, uçucu yağ tasiyan küçük ağaçlar. Yaprakları  derimsidir. Çiçekler, beyazımsı renkli, meyveleri büyük, toparlak yassi, açık Sarı renkli, ince kabuklu, bol usârelidir. Meyvelerinin çekirdekli ve çekirdeksiz cinsleri bulunur. Meyve dilimlerinin kabuklari soyulunca acılık kalmaz, rahatlıkla yenebilir. Diğer turunçgillerde bulunan (A, B1, B2, B3, C, E ) vitaminlerin yanı sıra kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir gibi mineraller ve elbette protein ve biraz da karbonhidrat greyfurtta yeterince vardır.
Türkiye’de yetiştiği yerler: Güney, Güneybatı, Kuzeydogu Anadolu’da yetiştirilir.

Kullanıldığı yerler: C vitamini bakımından zengindir. Meyve kabuklarindan marmelat yapılır. Karacigerin normal çalışmasını saglar. Hazmi kolaylaştırır. Vücudda biriken suyu ve zehirli atiklari atar. Kani temizler. Bedeni ve zihni yorgunluklari giderir. Akciger ve göğüs hastalıklarında faydalıdır.

Greyfurtla Zayıflama RejimiZayıflamak isteyenler greyfurdun yağ eritici özelliğini de göz önünde bulundurarak aşağıdaki rejimi deneyebilirler. Bir litre kadar suya iki greyfurt ve üç limonu ince ince dilimleyip koyun, on beş dakika kadar bu suyun içinde beklesin. Sonra onların üzerine bir yemek kaşığı kadar süzme bal ekleyin ve ocakta çok hafif ısıtın. Yemeklerden önce bu greyfurdun suyundan bir bardak için. Zamanla su söktürüp zayıflamayı sağlayacağı gibi vücuda her zamankinden daha çok dinçlik ve enerji verir. Varsa ciltte bulunan sivilceleri de giderir.

Enerjik ve Canlı Bir Gün Geçirmek içinSabah kahvaltısında içeceğiniz bir bardak greyfurt suyu idrar söktürür, kanı temizler, size yorgunluk veren toksinlerin dışarı atılmalarını sağlar. Ve bütün bir gün fiziki ve ruhi açıdan yorgunluk nedir bilmeden dinç bir bünye ile işinizi yapabilirsiniz.

Ayrıca Greyfurt•Şeker hastalarına şeker düşürücü olarak önerilir. • Akciğer ve göğüs rahatsızlıklarında bronşları açar. • Kolesterolün belli oranda düşmesine yardımcı olur. • Afrodizyaktır.

Bunlara Dikkat• Greyfurt suyuna şeker katılmayıp balla tatlandırılmalıdır. Çocuklar için yarı yarıya portakal suyu ile karıştırılarak verilirse daha iyi olur. • Ülser olanlar için sakıncalı olup mide ifrazatı olanlar yemekten sonra ve az miktarda içebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder