7 Eylül 2010 Salı

ENGİNAR

Enginar( Artischocke /  Artichaut / Artichoke / Cynara scolymus / Cynara / Artichaut cynaria scolymus ) 

Şifalı otların vazgeçilmezlerindendir. Osmanlı mutfağında da önemli bir yere sahip olan enginarın içinde A, B vitaminleri, kalsiyum, potasyum, sodyum bulunur. Haziran-temmuz ayları arasında, mavi-mor renkli çiçekler açan, 50-150 cm boyunda çok senelik otsu bir bitkidir. Killi, kumlu ve rutubetli topraklarda yetiştirilir. Gövdeleri dik, kuvvetli, sert ve boyuna olukludur. Yaprakları sapsız, büyük, uzun-oval ve parçalıdır. Çiçekler üst yaprakların koltuğundan çıkan, uzun sapların ucunda büyük Başçıklar halinde toplanmıştır. Çiçek tablasi etlidir. Hepsi tüp şeklinde olan çiçekleri ve bunlarin aralarinda bulunan tüyleri taşır.

Türkiye’de yetiştiği yerler: Marmara ve Ege bölgesinde bahçelerde yetiştirilir.

Kullanıldığı yerler: Bitkinin sebze olarak kullanılan kısmı, çiçek tablasi ile tâze dip yaprakları ve kökleridir. Yapraklar ve kökte eynarin isimli aci bir madde, inulin, tanen ve filavon bünyesinde bir glikozit vardır. Tâze yaprak ve köklerinden yapılan hulâsa ve tâze yapraklardan hazirlanan çay, safra çogaltici ve idrar arttırıcı olarak karaciger hastalıklarında kullanılır. Kanda kolesterini azaltır. Ateş düşürücü ve istah açici tesirleri vardır. Ayrıca, idrar söktürür, bedeni ve ruhi bitkinligi giderir, romatizma ve şeker hastalıklari için faydalıdır.

Enginar, akrabası olan kereviz gibi karaciğer ve kalbin en iyi dostlarındandır. Yorgunluk giderici ve kanı temizleyici özelliği vardır.

Kolesterol mü?Enginar da kolesterole hayır diyenlerdendir. Bünyesindeki değerli maddeler ile kanda hem üreyi, hem de kolesterolü düşürür. Toksit maddelerin idrarla dışarı atılmasını ve kendinizi daha dinç ve enerjik hissetmenizi sağlar.

Damar SertliğiEnginar yapraklarına bir miktar ayrık otu kökü ile birlikte kaynatın. Tatlandırmak için bal kullanın. Buna devam ettiğiniz takdirde bu probleminizin altından daha rahat kalkacaksınız. 

Başka Ne İşe Yarar?Enginarın yapraklarını bir miktar mersin yaprağı ile birlikte kaynatıp tatlandırmak için bal veya esmer şeker kullandıktan sonra için. Bu karışım şekersiz içildiğinde ateş düşürücü, tatlandırıldığında ise ter kokusunu güzelleştiricidir. İçinde A vitamini bulunduğundan göz için de faydalıdır. Enginarın yaprağı - ki bu yemek hep zeytinyağlı olarak yapılmaktadır- anne sütünü artırır. Ayrıca sivilce, egzama, kaşıntı, romatizma, çıban ve sarılıkta hem yemeği, hem de çörek otu, kekik ve maydanozla enginar yaprağı kaynatılıp balla beraber içildiğinde bütün bu zikredilen rahatsızlıklarda tedaviyi hızlandırır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder