20 Eylül 2010 Pazartesi

HELVACI KABAĞI

Helvacı kabağı - ( Kestane kabağı / Cucubirta maxima / Winter squesh / Potiron ) 

Gövdeleri silindir biçiminde, yaprakları böbrek şeklinde ve tüylüdür. Meyveleri basik küremsi, saplı, ince kabukludur. Pişirildiğinde kabuklari yumuşar ve zar gibi soyulur. Kırmızı etli kısmında şekerli ve nişastali maddeler vardır. Yemeği ve tatlısı yapılır.

Kullanıldığı yerler: Her iki türün tibbî olarak Kurutulmuş tohumları kullanılır. Tohumlarında sâbit yağ ve peporesin vardır. Tohumları (çekirdekleri) tenya ve kurt düşürücü olarak bilhassa çocuklarda  kullanılmaktadır. Tohumlar dis kabuklarindan ayrilarak dövülür, şekerle karıştirilarak verilebilir. Ortalama doz çocuklarda 40 gr büyüklerde takriben 100 gr’dir. Kabak çok besleyici özelliktedir C ve B1 vitamini ihtiva eder. Pisirilen etli kısmı yiyecekten başka çiban ve sis yerlere lapa olarak da tatbik edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder