8 Eylül 2010 Çarşamba

FINDIK

Fındık - ( Haselnuss / Noisetier / Hazel-tree / Corylus avellana / Cobnut / Noisetier ) 

Kuzey yarimkürenin iliman bölgelerinde yetişen, çalımsı veya alçak boylu, tek evcikli, erkek ve Dişi çiçek ayri ağaçta, ayri yerlerde olan bitkiler. Findigin erkek çiçekleri tirtilsidir. Dişi çiçekler ayri ağaçta ve  tomurcuk hâlinde küçüktür. Genel olarak çiçekler yapraklardan önce açarlar. Yaprakları yuvarlak, oval veya yürek biçiminde, tüylü, yaprak kenarları dislidir. Dişi çiçeklerin çanak yapraklarından olgunlaşan fındıkların toplanmasi temmuz ve ağustos aylarındadır. Findık ağacı türlere bagli olarak çalı formunda olduğu gibi, 15-20 m’ye kadar da boylanir. Kültür çeşitlerinin çogu 3-4 m boyundadırlar. Bununla beraber Bazı memleketlerdeki tek gövdeli ağaç şeklinde yetiştirilir. Findıklar, meyvelerin iriliklerine ve Şekillerine göre isimlendirilir.  

Yurdumuzda yetiştirilen Başlıca kültür çeşitleri; tombul findık, sivri findık, badem findık, kan findıgı ve fosa findığıdır.

Türkiye’de yetiştiği yerler: Dogu Karadeniz bölgesi (Ordu, Trabzon,Giresun); Zonguldak, Bolu.

Kullanıldığı yerler: İç findigin Bileşiminde ortalama olarak % 4’ü su, % 65,4’ü yağ, % 15,6 protein, % 2,6 selüloz, % 0,98 azotsuz ekstrak maddeler ve % 1,55 kül vardır.Yağ ve proteinler bakımından önemli bir besin maddesidir. Findık, vitamin bakımından da iyi bir kaynaktir. En fazla Bvitamini bulunur. 100 gram iç findıkta 0,54 mg B vitamini, Ayrıca az miktarda A ve C vitaminleri de vardır. Külünde % 0,29 Ca, %35 P ve % 0,0041 Fe bulunur. Zengin bir besin maddesi olan findigin 1000 grami 725 kalori saglar. Bu özellikleriyle findık, bedeni ve zihni yorgunluklari giderir. Vücuda kuvvet verir. Hamilelik ve variste de tavsiye edilir. 

Kültür çeşitlerinin çoğu 3-4 m boyundadırlar. Bununla beraber bazı memleketlerdeki tek gövdeli ağaç şeklinde yetiştirilir. Fındıklar, meyvelerin iriliklerine ve şekillerine göre isimlendirilir.

Fındığın İçinde Ne Var?B1, B2, B6 ve C vitamini, demir, kalsiyum, çinko, potasyum, sodyum, magnezyum, bakır ve manganez gibi mineraller.

Eti Az TüketiyorsanızBelki siz de şeker hastalığı, böbrek iltihabı veya başka rahatsızlıklar yüzünden eti az yemek zorunda kalanlardansınız veya vejetaryensiniz. Merak etmeyin, bu sorunu çözmeye az kaldı. 
Vücudunuzun ihtiyacı olan proteini rahatlıkla fındıktan karşılayabilirsiniz. Fındık vücutta artık madde bırakmadan protein verir ve vücudun normal çalışmasına, zayıf düşmemesine yardımcı olur.

Çocuklar İçinGelişme çağındaki çocuklara da hem enerji verip hem de besleyici olmasından dolayı gelişmelerini daha iyi sağlamak için fındık vermeliyiz.

Hastalığın Ardından: Nekahet dönemleri için ve ayrıca bütün gün bedeni ve zihni yıpranmalarla karşı karşıya olanlar için fındık gerekli bir besin kaynağıdır.

Fındık Yağı: Böbrek ağrılarını giderir. Kum ve tas düşürülmesine yardımcı olur. Barsak solucanlarini düşürür. Mideleri rahatsiz olanlar, damar sertliği olanlar veya yüksek tansiyondan sikayet edenler, çok az yemelidir. Artık fındık yağını bulabilmek mümkün hale geldi. Her yerde olmasa bile büyük marketlerde karşılaşabiliyoruz onunla. Fındık yağı ile karşılaşmak niçin mi önemli? Okuyalım o zaman: Fındık yağı bol miktarda kalsiyum ihtiva eder ki bu da kemik ve diş gelişimi ve güçlenmesi açısından çok önemlidir. Potasyum bakımından da zengin olan fındık yağı büyüme ve cinsiyet hormonlarının gelişmesi için gerekli olan çinkoyu da yüksek oranda ihtiva eder. Fındık yağı kolesterole iyi gelen, kalbi koruyucu ve kanseri önleyici etkisi olan, kan yapımında gerekli olan demir bakımından da zenginliği kabul edilen bir besindir

Diğer Özellikleri: Afrodizyak olduğu tartışılabilir ancak, yüksek tansiyondan prostata, kalp şikayetinden menopoz dönemi sorunlarına kadar bir çok rahatsızlıklarda fındık vücudu güçlendirici ve sağlığımızı koruyucu bir iş yapar.

Bunlara DikkatFazla yenildiğinde baş ağrısı ve mide bulantısı yapabilir. Karaciğer problemi olanlarda yüzde sivilce veya ürtiker yapabilir. Onun için ölçülü yenmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder