6 Eylül 2010 Pazartesi

DEFNE

Defne( Lorbeer / Laurier / Sweet bay laurel / Laurus nobilis ) 

6-18 m yüksekliginde, yuvarlak tepeli ve sik dalli bir ağaç veya ağaççiktir. Almasik sapın iki yaninda karşılıklı degil de aralikli olarak bir sagda, bir solda bitmis yapraklar şeklinde dizilmis, 7.5-10 cm uzunlugundaki yapraklar oval biçimli, donuk renkli derimsi ve sert kenarları da genellikle dalgalıdır. Bitkinin sarımsı veya yeşilimsi beyaz renkte küçük çiçekleri, olgunlastiginda rengi koyu mora dönen tek tohumlu, etli meyveleri vardır.

Türkiye’de yetiştiği yerler: Bütün Akdeniz çevresi, özellikle nemli boğazlar. Vatanı Anadolu’dur. 

Kullanıldığı yerler: Bitkinin kullanılan kısmı yaprak ve meyveleridir. Yaprakları uçucu yağ yönünden zengindir. Baharat olarak kullanılır. Defne meyvelerinde de uçucu yağ ve Diğer yağlar, acı maddeler bulunur. Meyveleri midevî ve sinir ağrılarına karşı kullanılır. Meyve yapraklarından elde edilen yağ cildi tahris edici merhemlerin içine konur. Aynı maksat için veteriner hekimlikte de, bundan başka sabun ve sampuanlara koku vermek için de kullanılır. Ayrıca, ateş düşürücü, terletici, istah açici, ve hazmi kolaylaştırıcı özellikleri bilinmektedir. 

DikkatHamilelerin kullanmasi tavsiye edilmemistir.

Bitkinin yaprak ve meyveleri kullanılır. Yaprakları uçucu yağ yönünden zengindir. Baharat olarak kullanılır. Defne meyvelerinde de uçucu yağ ve diğer yağlar, acı maddeler bulunur. Meyveleri midevî ve sinir ağrılarına karsı kullanılır. Meyve yapraklarından elde edilen yağ cildi tahriş edici merhemlerin içine konur. Aynı maksat için veteriner hekimlikte de, bundan başka sabun ve şampuanlara koku vermek için de kullanılır. Ayrıca, ateş düşürücü, terletici, iştah açıcı, ve hazmı kolaylaştırıcı özellikleri bilinmektedir.
Marmara ve Ege’nin bu güzel bitKışıni hepimiz biliriz ama ona mutfaklarımızda gereken yeri vermeyerek ihanet ederiz. Defne ağacı, yapraklarını hiç dökmez ve defne yaprağı yeşilliğini hemen hiç kaybetmez ve kokusunu o güzelim kokusunu hemen hemen hiç yitirmez.

Kimi zaman et ve balık yemeklerinde yemeğin ağırlığını alması için kimi zamanda yaşadığımız kapalı mekanların havasını değiştirip hoş bir koku versin diye kullanılır defne

Diş AğrılarınaDefne yaprağını sirke ile kaynatıp gargara yaparsanız diş ağrılarınızın ilk aşamasında ağrı kesici vazifesi görür.

Baş AğrılarındaDefnenin suyu kaynatılıp içildiğinde şiddetli de olsa baş ağrılarına iyi geldiği rivayet olunur.

YemeklerinizdeÇorba ve yemekleriniz için kaynatacağınız kemiklerin içine bir kaç defne yaprağı atın, et yemeklerinizde de defne yapraklarını hoş bir lezzet için eklerseniz çok memnun kalacaksınız.
Çünkü defnenin, yemeklerde kullanıldığında iyi bir iştah açıcı özelliği vardır. Ayrıca hazmı kolaylaştırdığı biliniyor.

Gaz SöktürücüDefne yaprakları nane ile birlikte kaynatılarak yemek aralarında içildiğinde gaz söktürücüdür. Tatlandırmak için daima şeker yerine bal tercih edin. Hem çocuğunuzun rahatsızlığı gidecek hem de vücudu balla beslenmiş olacaktır.

Güç DoğumlardaDefne tohumu öğütülüp balla macun yapılırsa ve bu macun hamileler tarafından doğuma bir hafta kala günde üç çay kaşığı yenilirse hem doğumu kolaylaştırdığı hem de sancıyı oldukça azalttığı rivayet olunmaktadır. Bu uygulama halen defnenin yetiştiği köylerde kullanılmaktadır.

Sakın UnutmayınDefnenin hamilelikte sürekli kullanımı sakıncalıdır . Yalnızca hamileliğin son haftasında tohumu bahsedildiği üzere kullanılmaktadır. Buna dikkat edin.

Defne YağıDefne yağının ağrıyan yerlere bir pamuk yardımı ile hafifçe sürülmesi ve bu surette bir nevi masaj yapılması ağrılarınıza şifa olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder