8 Eylül 2010 Çarşamba

FRENK ÜZÜMÜ

Frenk-üzümü - ( Stachelbeere / Groseille / Currant / Ribes rubrum / Currant / Groseille ) 

Çoğunluğu Kışın yaprağıni döken, bâzıları da her zaman yeşilligini muhafaza eden bodur çalılardir. Kökleri saçak şeklinde olup, fazla derine inmezler. Dalları zayıftir. Her sene dipten yeni sürgünler                          meydana getirir. Meyveleri küçük salkımlar hâlindedir. Salkımlar üzerinde tâneler yuvarlak ve çok parlak renklidir. Kabuk yari saydam olduğundan, tânenin içerisindeki çekirdek fark olunabilir. Meyveler mayhoş ve tatlıdir. Frenk üzümü mahsûlünü dâima genç sürgünler üzerinde verir (budamada bu hususa dikkat etmelidir). Yaprakları el biçimindedir. Frenküzümü en iyi Şekilde mutedil iklimlerde yetişir. Fazla rutûbetli ve fazla kuru toprakları sevmez. Ilkbaharda erken uyandiklari için, dikimi sonbaharda yapmak iyi netice verir. Bahçe zirâatinda frenküzümü, 1,20x1,40 m aralik ve mesâfeyle dikilmelidir. Budanmayan frenk üzümleri iyi mahsul vermezler. Onun için yasli dalları budanir. Genç sürgünleri yerlerinde birakarak iyi bir aralama yapmak gerekir. Köklerden süren piçleri kesip atmali, ortada olanlarindan bir veya iki tânesini birakmalidir. Birakilan bu sürgünler fidani gençlestirir. 

Başlıca dört çeşit tanınmış frenküzümü vardır: 

1) Küçük kırmızı frenküzümü, 
2) Büyük kırmızı frenküzümü, 
3) Siyah frenküzümü, 
4) Sarı frenküzümü. 

Bunlardan en makbulü büyük tâneli kırmızı frenküzümüdür. Bu üzüm çesidi tesirlidir ve suyu çoktur. Surup yapmaya elverislidir. Frenküzümlerini iyice olgunlastirdiktan sonra toplamalidir.

Türkiye'de yetiştiği yerler: Hemen hemen bütün bölgelerde.

Kullanıldığı yerler: İştah açar, hazmı kolaylaştırır. İdrar söktürür. Vücuda rahatlık verir. Böbreklerdeki taşların düşürülmesine yardımcı olur. Karında toplanan suyu söker. Karaciger şişligini indirir. Şurubu çok besleyicidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder