7 Eylül 2010 Salı

ELMA

Elma

Fukara dostu her şeyden önce. Hiç bir meyveyi almaya gücümüz yetmese de elmasız yapamaz en fukaramız bile. Hem ucuzdur, hem bol bulunur. Kokusu, rengi, çeşiti bir çırpıda akla gelmeyecek kadar çoktur. İnsanların bildiği en eski meyvelerden birisidir o. Belki de sebze ve meyve cinsinden her ne kadar ürün varsa, içlerinden yan tesiri olmayan tek şifa kaynağı dostumuz elmadır dersek abartmış olmayız. Çağımızın en iyi şifalı bitkiler mütehassısı olan M. Messegue "eğer bir tek ağacınız olacaksa, onun elma ağacı olmasını tercih edin " diyerek elmayı yanımızdan ayırmamamız gereken dostlar zümresine dahil etmemizi öğütlemektedir.
Çürük Elma mı? Evet!Evet herhangi bir yanlış okuma veya yanlış yazılmış bir cümle yok ortalıkta. Elma alırken küçük bir değişiklik yapıp, her şeyin görünüşünün güzel olması tercih sebebiyken elmayı bundan muaf tutalım. Her şeyi ile mükemmel, dolgun, düzgün bir elma bilin ki tarım ilaçları ile kirletilmiş veya hormon ihtiva eden gübreler ile beslenmiştir. Yani bir elmanın üzerindeki küçük bir çürük ya da şeklinin eğri büğrü olması onun kötü bir elma olduğu anlamına gelmediği gibi bilakis daha sağlıklı olduğunun belgesidir adeta.
En lezzetli elma, dalından koparıldıktan sonra bir müddet saman veya otların, hadı olmadı elbise selelerinde elbiselerin arasında sararıp kokusu etrafı sarıncaya kadar bekletilendir. Tadına doyum olmaz, kokusu sizi mest eder.
Bir ingiliz atasözünde bizim güneşe atfettiğimiz sağlık membaı olma halini güneşe değil de elmaya atfederek "elma giren eve doktor girmez " denilmektedir.
İçinde Ne Var Bunun?Elmada fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum ve magnezyum mineralleri, protein, karbonhidrat, seliloz, pektin, ayrıca A, B1, B2, B3, B6, E ve C vitaminleri bulunmaktadır.
Uyumadan Önce Mutlaka: Yatıştırıcı ve uyku verici olarak elma baş ağrısına da iyi geldiği gibi yatmadan önce yediğinizde dişlerinizin beyaz kalmasını sağlayacak bununla birlikte dişlerinizin arasına yerleşen kireçler ve mikroplar da yok olacaktır.
Sihirli ElmaGece yatmadan hemen önce iki elma yerseniz sabahleyin yüzünüzün berraklaştığını göreceksiniz. Ayrıca cildinizi sık sık elma suyu ile temizlemeyi öneririz.
Kan Yapıcıdır: Günde en az bir elma yiyerek belli bir süre elma kürüne devam ederseniz elmanın kan yapıcı özelliğinden de faydalanmış olacaksınız.
BulantıyaElma herkeste olduğundan daha fazla hamile hanımlarda bulantıyı kesip, susuzluğu giderir. Kolay doğum yapılmasına da faydası olduğu rivayet edilmektedir.
Çekirdekleri mi?Evet çekirdekleri. Elma çekirdekleri aç karnına yutulursa bağırsak kurtlarının dökülmesine yardımcı olur.
Besleyici Elma Peltesi Dört kişi için dört elmanın kabuklarını incecik soyun. Çekirdeklerini çıkarın ve tencereye az su ekleyip 6-7 dakika kadar yumuşayıncaya kadar pişirin. Daha sonra tahta kaşıkla ezin. Pişirirken katılaşması için içine mısır veya yulaf unu ilave edin. ( bir çay bardağı kadar) Kaynayıncaya kadar altı tutmaması için sürekli karıştırın. Daha sonra üç çorba kaşığı kadar marmelat veya bal ekleyin. En son ihtimal esmer şeker de olabilir. Mevcudu ateşten alıp üzerine mevsimin meyveleri, kaymak veya cevizle süsleyin. Hem tabi hem de besleyici olan bu enfes besinden vazgeçemeyeceksiniz.
Kolesterol DüşmanıElmada hatırı sayılır oranda pektin bulunur. Bu nedenle elma kolesterolün düşmesine sebep olmaktadır.
Koçanı, KabuklarıElmanın koçanlarını ve kabuklarını asla atmayın. Vitamin bu kısımlarda çok daha fazladır. Bu kısımları kurutun. Kış mevsiminde bu kurutulmuş kısımları kaynatarak çay yaparsınız ve balla tatlandırıp içersiniz.
Bronşit ve Nezle için ElmaYukarıda zikredilen şekliyle elma çayı içebilirsiniz veya elma çekirdeklerini ezip kaynattıktan sonra süzerek balla tatlandırıp için. Tercih sizin, çok faydasını göreceksiniz.
Kalbe TakviyeElma yenmeye devam edilirse kalbe kuvvet vereceğini ve kalbin direncinin artacağını bilmelisiniz. Ancak bu elma yeme işini düzenli hale getirmeniz gerekir. Mesela her gece yemekle yatmak arası ortalama bir zamanda güzel bir elma yemeye ne dersiniz?
KaraciğerElma kürü karaciğerimiz için de aynı derecede değerlidir. Aynı zamanda içinde bulunan vitaminler gözlerimiz için de kuvvetlendirici etki yapar. Hepsinden güzel olan yanı bütün bunlar için ayrı ayrı elma yemenize gerek olmadan yediğiniz bir veya iki elmanın bütün bu hususta işimize yaramasıdır.
Siz Galiba Biraz HalsizsinizMümkün olan kısa zamanda üç dört elmayla bir o kadar su ilave ederek kendinize şurup yapın ve için. Kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Hatta şurubu biraz fazla yaparak evde bulunan diğer aile efradına da ikram ederseniz bilin ki pek makbule geçer.
Hazmı KolaylaştırıcıElmayı kabuğunu soymadan yemenizi tavsiye ederiz. Bu durum hem hazmı kolaylaştırır hem de elma, vitamin değerinden bir şey kaybetmediği için daha fazla besleyici olur.
Sabah Kahvaltınız Için Çok Kolay Elma Marmeladı
Kabukları ince soyulmuş dört elmaya yarım bardak su ekleyin. Soyduğunuz kabukları da suyun içine atıp düdüklü tencerede 8 dakika kadar pişirin. Pişince kabuklarını çıkartın. Içine iki bardak şeker ekleyip hafif ateşte az tarçın ve karanfil ile iki dakika karıştırın. 
Elma aynı zamanda çok iyi bir böbrek çalıştırıcıdır. 
Kalp ve Damar için ElmaElmanın yeni çıkan filizlerini oğulotuyla beraber kaynatıp balla tatlandırın, soğuk için. Bu şurubu içmeye devam ederseniz elmanın kalp ve damar açıcı özelliğinden istifade etmiş olacaksınız.
Aç Karnına da ElmaElmayı aç karnına yemeye devam ederseniz hem uçuk, hem de ağız içi iltihaplarının oluşmasını engelleyecektir. Bunun yanı sıra müzmin romatizma ağrısı olanlar, dizanteri ve ishali olanlar için elma çok iyi bir şifadır.
YaprağıElma yaprağının suyu zehir içen ya da akrep, yılan gibi zehirli hayvan sokmalarına da iyi gelir.
Bir DakikaEğer saçlarınızda oluşan kepeklerden şikayetçi iseniz saçınızın son durulama suyuna elma sirkesi katın. Daha sonra bol su ile durulayın. Sonuçtan çok memnun kalacaksınız. Siz de başkalarına tavsiye edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder