13 Eylül 2010 Pazartesi

HANIMELİ

Hanımeli - ( Geissblatt / Jelängerjelieber / Chevrefeuillie / Honeysuckle / Lonicera caprifolium / Honey-suckle )

Mayıs ve temmuz aylarında pembemsi beyazımsı-Sarı renkli çiçekler açan, 1-3 m yükseklikte, tüysüz veya az tüylü tırmanıcı bir bitkidir. Yapraklar gövde üzerinde karşılıklı-çapraz, derimsi, tüysüz ve alt yüzü az tüylüdür. Aşağıdaki yapraklar kısa saplı ve yumurtamsı olup, yukarıdakiler ise gövdeyi saracak şekilde tabanlarıyla birleşmiş durumdadır. Güzel kokulu olan çiçekler, tepedeki yaprakların koltuğunda, genellikle üç demet hâlinde, oldukça uzun saplı, başçık tipinde çiçek yaparlar. Çiçekler uzun tüpsü ve sarkık dudaklıdır. Olgunlukta kırmızı renkli üzümsü meyveler verir.
Türkiye’de yetiştiği yerler: Marmara, Batı ve Güney Anadolu, Karadeniz, Dogu Anadolu.
İlkbaharın bu güzel kokulu nazenin bitkisi aslında ev eczanemiz için de çok gerekli bir bitkidir.

Kullanıldığı yerler: Tıpta yaprakları gargara yapmak için, çiçekleri antispazmodik olarak, meyveleri de idrar söktürücü ve kusturucu olarak kullanılır.

Nezle ve BronşitGöz kararınca demlediğiniz hanımeli çayına bir miktar da kekik katıp içerseniz hem iyi bir öksürük şurubu, hem de nezle ve bronşite iyi gelen bir şifa kullanmış olursunuz.

İdrar SöktürürHanımeli yaprakları ve yeni toplanmış kabuğu kaynatılarak içildiğinde idrar yolları iltihaplarına iyi gelir ve aynı zamanda idrar söktürür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder