20 Eylül 2010 Pazartesi

HAVUÇ

Havuç - ( Mohrrübe / Carotte / Carrot / Daucus corota ) 

Kökleri sebze olarak yenen iki yıllık bir kültür bitkisidir. Havucun Vatanı Orta Avrupa’dir. Yabânî olarak Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’da rastlanir. Memleketimizde de rastlanmaktaysa da kültür havucu özelliğinde değildir. Bitki 1-1,5 m kadar boylarında, az dalli, parçalı yapraklidir. Çiçekleri yazin açan küçük, beyazımsı renkli semsiye durumunda toplanmışlardır. Elverisli topraklarda ana kök bir metre kadar derine inebilmektedir. Havucun kazık şeklindeki etli kökleri kültür sâyesinde meydana gelmiştir. Havucun açık Sarı-turuncu renkteki dis kısmı kabuk kısmıdir. Kök meyveleri farklı türleri sebebiyle çeşitli Şekil ve   büyüklüktedir. Koyu sarımsı-turuncu renkte olan iç kısmı odun dokusuna tekâbül etmekle birlikte genellikle parankimatik hücrelerden yapılmıştır.

Türkiye’de yetiştiği yerler: Dogu Anadolu hâriç bütün Anadolu.

Kullanıldığı yerler: Bitkinin tohumları ve kazık kökleri (havuç) kullanılır. Tohumlar eterik yağ ihtiva eder ki, bu da geraniol elde etmekte kullanılabilir. Ayrıca konserve ve parfümeri sanâyiinde kullanılır. Kültür kök meyveler likopin, karotin provitamin A, B1, B2, C vitaminleri, % 7 oraninda şeker, % 29 kadar fosfor ve mâdenî tuzlar ihtiva eder. Bu kök meyveler ham madde olarak karotin elde etmede, gida olarak tâze ve turşu hâlinde kullanılır. Provitamin A, vücutta vitamin A hâline geçer. Vitamin A, hastalıklara karşı mukâvemet kazandiran, göz ve cilt hastalıklarını önleyen çok faydali bir maddedir. Tâze havuç, güneş yanıkları vakalarında lapa hâlinde kullanılır. Havuç unu ve suyu çocukların beslenmesinde çok faydalıdır. 

İçinde neler var?Havuç günlük hayatımızda hepimizin hemen kolayca temin edebileceğimiz hem güzellik iksiri hem de şifa olan eşine az rastlanır bir besindir.

Göğsünüzde Ağrı mı Var?Mutlaka havuç tüketin. Havuç balgamı keser, göğüs ağrılarınıza, öksürüğe ve karaciğerinize tahmin edemeyeceğiniz kadar çok fayda verir.

Havuç, sahip olduğu A vitamini ve bol mineralleri ile karaciğeri kuvvetlendirip karaciğerin kendi kendisini onarmasını sağlar.

Kanınızı TemizleyinHavuç suyunun kanı pisliklerden temizlediğini hiç aklınızdan çıkarmayın. Havuç, sahip olduğu vitaminlerle hücre yapma çalışmalarını hızlandırırken vücuttaki üre asiti, ürat tuzları ve diğer zehirleri dışarı atarak böylelikle romatizma ve mafsallardaki ürat birikmesi gibi rahatsızlıklara da fayda verir.

Bir Diş Fırçası Fazladan AlınYedi derde deva olarak bilinen havucun vitamin kaybına uğramaması için bazı ev hanımlarının yaptığı gibi havucu adeta soyarak kazıyacağınıza fazladan alacağınız bir diş fırçasını sadece havuç fırçalamakta kullanın ve böylece hem havucu temizlemiş hem de vitamin kaybını önlemiş olursunuz.

ÖnerilerRendelenmiş havuçla bol sarımsaklı yoğurt ve cevizle maydanozlu salatası yapılabilir. (Karabiber, tuz ve saf zeytinyağı eklenmeli.) Sıkılmış suyu içilebilir. Havuçlu kek yapılabilir. Haşlanmış havuç, un, kemik suyu ve tane karabiberle çorba pişirilebilir.

Kansızlık mı?Hem kansızlık hem herhangi bir nedenle kan kaybının ardından havuç tüketilirse vücudunuzda hızla kan yapılmasını sağlar. Bunun için sabah, öğle, akşam taze sıkılmış bir çay bardağı havuç suyu içilmelidir. Eğer suyunu sıkma imkanınız yoksa incecik bir şekilde rendeleyip yiyebilirsiniz.

Pembe Beyaz Bir CiltTüketeceğiniz her havuç sahip olduğu vitamin açısından hücreleri hızla yenilirken cildinize temizlik ve pembelik verir. Yaşlanmanın cilt üzerindeki etkisini azaltan havuç, yüzünüzün capcanlı ve taze görünmesini sağlayacaktır.

En Ucuz NemlendiriciIşte size basit bir formül; havucu rendenin en ince gözü ile rendeleyip uyumadan önce yüzünüze sürün, on beş dakika sonra ılık suyla yıkayıp uyuyun ve buna on beş gün devam edin. Faydasını göreceksiniz.

Sütlü HavuçTaze sıkılmış havuç suyu, yarı yarıya sıcak sütle karıştırılıp günde bir kaç bardak içilirse astım, bronşit, ses kısıklığı ve öksürüğe çok iyi gelir.

Emzikli Anneler Haydi MutfağaMutfağa girin ve kendinize havuç sıkıp suyunu için, olmadı çorbasını yapın, olmadı rendeleyip yiyin. Havuç süt miktarını ve sütün besleme değerini artırır. Çocukların çabuk kilo almasını ve sağlıklı olmalarını sağlar. Hamile hanımlara da bol bol havuç tavsiye edilir. Ayrıca gençlerin yüzünde çıkan ergenlik sivilceleri için havuç bulunması kolay bir şifa kaynağıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder