7 Eylül 2010 Salı

EKŞİ YONCA

Ekşi yonca( Oxalis Acetosella )

Ormanların tabanlarını , açık yeşil yaprakları ve incecik beyaz çiçekleri ile bir halı gibi kaplar.
Ekşi yonca kurutulmaz, yalnızca tazeyken kullanılır . Mide yanmasına, hafif karaciger ve sindirim bozukluklarına iyi gelir. Bu rahatsızlıklara karsı kullanıldığında , soğuk olarak, günde 2 bardak bitki çayı içilir. Sarılık, böbrek iltihabı , egzamalar ve bağırsak kurtlarında günde 2 bardak bitki çayı sıcak içilir .
Taze bitkinin özsuyu , başlangıç durumundaki mide kanseri , habis dahili ve harici çıbanlara önerilir . Taze özsu , meyve sıkacağı kullanılarak elde edilebilir . Her saat bası 3-5 damla, suyla veya bitki çayı ile inceltilerek içilir . Habis harici çıbanlara, bitki özsuyu doğrudan sürülür . Parkinson hastalığında özsu, her saat başında 3-5 damla, civanperçemi çayına karıştırılarak alınır ve dıştan da belkemiğine sürülür.

Ekşi yonca çayıYarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış yaprak , yarım litre kaynar suda haşlanır ve 4-5 dakika demlenir. Tarif edildiği gibi içilir .

Özsuyuİyice yıkanan taze yapraklar, nemli haldeyken mikserde sıkılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder