20 Eylül 2010 Pazartesi

HATMİ

Hatmi - ( Apothekerstockmalve / Guimauwe / Marshmallow / Althaea officinalis )

Temmuz-ağustos aylarında, pembemsi-beyaz renkli çiçekler açan, 50-150 cm yüksekliğinde, çok senelik, otsu ve tıbbî bir bitkidir. Sulak çayırlar ve dere kenarlarında bulunur. Gövdeleri dik ve tüylüdür. Yaprakları saplı ve çok tüylüdür. Çiçekler, dalların ucundaki yaprakların koltuğunda tek tek veya gruplar hâlinde bulunur. Uzun boylu güzel bitkidir. Çiçekleri, yaz ayları boyunca alımlılığını sürdürür. Yabanisi pek yer seçmez, her yerde ona rastlamak mümkündür. Şifa bitkisi olarak yaprakları, kökleri ve çiçekleri kullanılır. 

Türkiye’de yetiştiği yerler: Akdeniz bölgesi.

Kullanıldığı yerler: Bitkinin kullanılan kısımları yaprakları, çiçekleri ve köküdür. Yaprakları bitki çiçekliyken ve çiçekler tamâmen açmadan toplanır ve gölgede kurutulur. Kökler ise yaslı bitkilerden sonbaharda alınır, kabukları soyularak gölgede kurutulur. Bütün bitki fazla miktarda müsilaj taşır. Bundan başka nişasta, sakaroz, galaktoz, pektin, yağ, tanen ve asparagin taşır. Yaprak, çiçek veya kökleri haricen ve dahilen göğüs yumuşatıcı olarak kullanılır. Çiçekleri gölgede kurutulup çay gibi demlenince göğsü yumuşatır ve öksürüğe iyi gelir. Dövülmüş hatmi taneleri vücuda sürülürse, sinek ve böcek ısırmalarını önler.

Diğer Türleri

Gül hatmi (Althaea rosea): 1-2 m yüksekliğinde, beyaz, Sarı-kırmızı ve siyahimsi- kırmızı renkli çok senelik bir bitkidir. Meyvelerinin üzeri tüylüdür. Süs bitkisi olarak yetiştirilir. Diğer hatmi gibi kullanılır. 

Killi hatmi (Althaeae hirsuta): 10-40 cm yüksekliğinde, dik ve tüylü, eflatun renginde çiçekleri olan bir bitkidir. Tıbbî hatmi gibi kullanılır.

Bir Hatmi Formülü ve İyi Geldiği Hastalıklar Hatminin yaklaşık on gramını bir litre suda haşlayın. Elde edeceğiniz bu su ile yapılan gargaralar, boğazdaki iltihapların tedavi edilmesinde kullanılır. Ayrıca göğsü yumuşatarak nezle ve öksürüğün bir an önce iyileşmesinde iyi bir yardımcıdır.

Ağrılarda HatmiSıcak ve soğuk sebebiyle oluşan ağrılarda hatmiyi haşlayıp yakı şeklinde ağrıyan bölgelere tatbik edebilirsiniz. Rahim rahatsızlıklarında da hatmi yakı olarak kullanılır.

Cilt LekelerindeHatmi sirke ile karıştırılıp vücuda ve yüze sürülür, sonra bu şekilde güneşe karşı oturularak masaj yapılırsa ciltteki lekeleri geçirdiği bilinmektedir.

Diş Çıkartan BebeklereHatmi kökleri süt çocuklarında dişlerin kolay çıkmasını sağlar. Bir miktar hatmi kökünü bebeğin çiğnemesini sağlayın.

İltihabi DurumlardaHatmi, kekik ve papatya ile birlikte kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilmesi halinde mide, bağırsak ve böbrek ağrılarına da iyi gelir..

ÜşütmelerdeEğer kış aylarında çok rastlanan türde bir üşütmeye maruz kalıp rahatsızlanmaya başladıysanız hatmi ile birlikte bir ölçü ıhlamur, bir ölçü nane, bir ölçü de kekik kaynatın. Bal katıp sıcak olarak içtiğiniz takdirde bu çay; grip, nezle, öksürük gibi hastalıklar için oldukça etkili ve yan tesiri olmayan bir ilaçtır.

Bal, Arpa Unu ve HatmiHatmiyi bal ve arpa unu ile birlikte karıştırıp alırsanız akciğer ve akciğer zarı iltihapları için yararlı olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder