8 Eylül 2010 Çarşamba

FESLEĞEN

Fesleğen - ( Basilienkraut / Basilic / Sweetbasil / Reyhanotu / Ocimum basilicum ) 

Haziran-Eylül ayları arasında, pembemsi veya sarımsı-beyaz renkli çiçekler açan, 20-40 cm yüksekliginde, çok senelik, kuvvetli kokulu, otsu bir bitkidir. Reyhan otu olarak da bilinir. Vatanı İran ve Hindistan’dır. Gövdeleri dik, tüysüz veya hafifçe tüylü, çok dalli ve yapraklidir.Yapraklar karşılıklı ve uzunca saplı olup, hoş kokuludur. Çiçekler üst yaprakların koltugunda ekseriya 6 çiçekli durumlar hâlinde toplanmıştır.Çanak ve taç yaprakları tüp şeklinde ve 2 dudaklidir.Meyveleri oval Şekilli, küçük ve parlak siyah renklidir.

Türkiye’de yetiştiği yerler: Yerli degildir. Süs bitkisi olarak yetiştirilir.

Kullanıldığı yerler: Bitkinin kullanılan kısımları, tâze çiçekli dalları ve tohumlarıdir. Uçucu yağ tasimaktadır. Bu yağ içinde estragol,linalol, cineol ve pinen vardır. Fesleğen midevî, yatıştırıcı ve barsaklarda gaz teşekkülüne mâni olucu özelliklerinden dolayı % 1-2 lik çay hâlinde kullanılır. Uçucu yağda da Aynı hassalar vardır.Idrar yollari hastalıklarına karşı tesirlidir. Tohumlarından öksürük kesici olarak istifade edilir. Baharat olarak salata ve çorbalarda kullanılır. Ete, baliga ve sosise konur. Süte ve hardala karıştırılır.Anadolu’da aroma vermesi için pekmez yapılırken içine konulur. Uçucu yağı parfümeride de kullanılır. Ayrıca öksürügü kesici, hazımsızlıgı ve bas dönmeleri giderici özelliği de bilinir. ari sokmalarına karşı da  faydalıdır.

Spazm giderici, bedene kuvvet verici, midevi, safra söktürücü, barsak temizleyici (antiseptik), iştah açıcı etkileri vardır. Baş dönmesi, migren, gut, sürmenaj, uykusuzluk ve aybaşı kanının azlığında fesleğenden yararlanılabilir: 

Güzel kokulu fesleğeni bir çoğumuz reyhan olarak tanırız. Aslen hint kökenli olan bu bitki ülkemizde hemen her baharatçıda bulunmaktadır. Çiçekler içinde insana en yakın olanı ve insanın dokunmasıyla çoğalan bir kokusu vardır fesleğenin. Akdeniz ve Ege'de bolca bulunur. 

İçinde Ne Var? : Fesleğendeki önemli maddeler uçucu yağ ve bu yağda bulunan maddelerdir.

Pamukçuk İçin Gargara Yapın: Beş su bardağı suyun içine yaklaşık yirmi tutam reyhan yaprağı ve çiçeğini atıp takriben on dakika kaynatın. Soğuduktan sonra pamukçuk için iyi bir gargara elde etmiş olacaksınız.

Ağızda aftlar (yara) varsa: 1 tatlı kaşığı fesleğen 1 fincan suda demlenir, yemeklerden sonra içilir. Aftlar için: 100 gram fesleğen 1 litre suda kaynatılır, gargara yapılır veya taze fesleğen yaprakları çiğnenir

Migren, Anjin, öksürük Şikayeti İçin: Zikredilen bu rahatsızlıklardan her hangi birinden şikayetçi iseniz yukarıda tarifi belirtildiği şekli ile bir fesleğen çayı yapıp günde iki, üç çay bardağı içebilirsiniz. Tatlandırmak için her zaman olduğu gibi şeker yerine bal tavsiye ediyoruz. Mutlaka veya bal olmadığı için şeker kullanacaksanız tercihiniz esmer şeker olmalıdır.

Güzellik için de fesleğenBir avuç taze fesleğen didiklenir, 4-5 gün badem yağında bekletilir, gözlere değirmeden yüze ve boyna hafif bir masajla yedirilerek sürülür. Ertesi gün gül suyuna batırılmış pamukla cilt temizlenir.

Sivrisinek KovucuFesleğen aynı zamanda iyi bir sivrisinek kovucudur. Aktardan alacağınız fesleğen tohumlarını kapı ve pencerelerinizin önünde bir saksıya veya kap içine ekin. Artık sivrisinekler için bir savunma barikatına sahipsiniz.

DolmalardaFesleğeni hem makarna soslarında kullanabilir hem de sebze dolmalarınızın içine bir miktar koyabilirsiniz. Eğer kurusunu kullanacaksanız iki avucunuzun içinde iyice ufalayarak kullanın. Fesleğen, yemeklerinizi alışkın olmadığınız bir tatla tatlandıracaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder