8 Eylül 2010 Çarşamba

FUNDA


Funda - ( Süpürgeotu / Erika /  Bruyére / Heath / Erica / Galluna vulgaris / Buruyere / Erica vulgaris L / Piren/ Süpürgeçalısı) 


Fundagiller familyasından, alçak boylu, yaprak dökmeyen 500 kadar çalı türünün ortak adı. Türlerinin bâzıları süs bitkisi olarak Kullanıldığı halde, bâzıları da orman alti zararlı florasindandir. Gök funda (Erica cinerea) adlı türü, evcil hayvanlar için altlik olarak kullanılır. 1-3 m boyunda, beyaz renkli güzel kokulu çiçekleri vardır. Erica scoporia isimli özel bir tür olan funda, yeşilimsi çiçeklidir. 2-3 m boylu olup, süpürge yapımında kullanılır. 

Türkiye’de yetiştiği yerler: Trakya, Marmara ile Anadolu’nun hemen bütün sâhil bölgelerinde yetişir.

Kullanıldığı yerler: Bâzı türlerinin dalları ipek böcekçiliginde aski olarak kullanılır. Cezayir’de yetişen bir türünün köklerinden dünyâca meshur “Bruyere” pipolari yapılır. Dalları çalı süpürgesi yapımında, Ayrıca yakacak olarak kullanılır. Ihtivâ ettiği “ericolin” isimli bir glikozit maddesi, idrar yollari taşlarına karşı idrar söktürücü olarak, sulu hülâsâ halinde kullanılır. Funda ayrıca, ishal ve böbrek taslari tedavisinde kullanılır. Zeytinyağı ile hazirlanan merhemi çiban ve egzamada faydalıdır. Zayıflamak için de Kullanıldığı  bilinmektedir.

Kökleri yanmaya karşı dayanıklı olduğundan pipo yapımında kullanılır 

Tedavide kullanılan çiçekli ve yapraklı dallarıdır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder