18 Ekim 2010 Pazartesi

MUŞMULA

Muşmula - ( Nispel / Nèfle / Medlar / Besbiyik / Döngel / Izgil / Mespilus / Germanica ) 

2-3 m yüksekliginde bodur boylu dikenli ağaççiklar. Yalnız yetiştirilenleri dikensizdir ve boylari alti metreye kadar yükselebilir. Kışın yapraklarını döker. Yapraklar basit, alt yüzü tüylü, tam veya disli kenarlidir.  Çiçekler erDişidir, bes parçalı ve beyazdır. Yabanci döllenmeye ihtiyaç göstermez. Meyveleri yuvarlak veya oval Şekillerde esmer renkli olup, dip tarafinda bes çanak yapragi taşır. Meyveleri genellikle bes çekirdekli, ağaçtan koparildiginda sert ve buruk lezzetlidir. Toplanan meyveler bir süre bekletildikten sonra yumusar ve yenecek olgunluga erisir. Döngel ve besbiyik isimleriyle de bilinir.

Türkiye’de yetiştiği yerler: Kuzey Anadolu ve Marmara bölgesinde yetişir.
Kullanıldığı yerler: Meyvenin bilesimi şekerler, organik asitler ve tanen ihtivâ eder. Barsak hastalıklarında iyi bir kabız düzenleyicidir. Muşmula çekirdegi idrar arttırıcıdir. Böbrek ve mesane taşlarınin düşürülmesinde  kullanılır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder